Chinese Alibaba Group gaat online bank starten

10 april 2015 Banken.nl 2 min. leestijd

De financiële tak van de Chinese e-commerce gigant Alibaba, Ant Financial gaat in juni een online bank lanceren. De geplande online bank gaat MYbank heten. Dat heeft topman Yuan Leiming de financieel bestuurder van Ant Financial tegenover persbureau Reuters bekend gemaakt.

Online banking nieuwe groeimarkt China

Ant Financial beheert Alipay, het meest gebruikte online betaalplatform van China. In januari dit jaar startte aartsrivaal Tencent al een proef met een online bank, genaamd WeBank. Zowel Alibaba’s Ant Financial als Tencent behoren tot de private banken die recentelijk goedkeuring hebben gekregen van Beijing.

Alibaba Group

Volwaardige financiële dienstverlener

De introductie van online bank MYbank helpt Alibaba om een volwaardig financieel internet platform te ontwikkelen, dat diensten gaat aanbieden op het terrein van bankieren zoals hypotheken, leningen, kredieten, verzekeringen, betaalsystemen en investeringen aan de nieuwe lagen in de Chinese maatschappij.

Grote ambities, ondersteund door de overheid

Alibaba heeft grote ambities om nieuwe financiële diensten op te zetten in China. De Chinese overheid is blij met deze initiatieven. Het land probeert zijn logge en starre financiële sector te moderniseren. Traditioneel dreef de financiële wereld in China op de grote bedrijven in staatseigendom en verwaarloosde men de particuliere consumenten en het midden- en kleinbedrijf.

Afrekenen met een selfie

Alibaba presenteerde vorige maand in het Duitse Hannover de nieuwe techniek om te kunnen betalen met je selfie.  “Online afrekenen is altijd een hoofdpijndossier. Je vergeet je wachtwoord, je weet niet of het veilig is”, legde Alibaba topman Jack Ma uit. De nieuwe techniek van Alibaba herkent de gebruiker aan de hand van de foto. Als de identiteit overeenkomt, wordt de betaling direct uitgevoerd. De betaalselfie zal voorlopig alleen in China gebruikt gaan worden, maar wordt later ook verspreid over de rest van de wereld. Wanneer de Chinezen daadwerkelijk met een selfie kunnen afrekenen is nog niet duidelijk.