42% zegt hypotheek te kunnen afsluiten zonder advies

23 juni 2015 Banken.nl 1 min. leestijd
Meer nieuws over

Ruim 42% van de hypotheekbezitters zegt een hypotheek te kunnen afsluiten zonder hiervoor advies in te winnen. Dat blijkt uit onderzoek van Munt Hypotheken onder 1.080 hypotheekbezitters. Ruim de helft van de hypotheekbezitters weet echter niet precies of en zo ja welke extra verzekeringen verplicht zijn bij het afsluiten van een hypotheek.

“Er bestaat nogal wat onduidelijkheid over welke verzekering wel of niet verplicht zouden zijn”, zegt Menno Luiten van MUNT Hypotheken. Dit terwijl 44% aangeeft precies te weten wat de status van hun hypotheek is. “Nederland is traditiegetrouw een land waarin mensen relatief vaak ‘oververzekerd’ zijn, maar bij een hypotheek is dit echt maatwerk. Mensen weten niet wat ze zelf afgesloten hebben. Dat geldt opvallend vaak voor vrouwen: die laten dit drie keer zo vaak over aan hun partner dan bij mannen het geval is.” Naast vrouwen zijn ook jongeren, tussen de 18 en 35 jaar, minder goed op de hoogte dan oudere mensen. Eén op de tien geeft toe geen idee te hebben over de hypotheekstatus, en verwijst door naar de partner

Hypotheek aanvragen zonder advies

Afsluiten zonder advies
Opvallend genoeg zegt ruim 42% prima zelf een hypotheek af te kunnen sluiten, zonder hierover advies in te winnen. “In bepaalde situaties kan het raadzaam zijn om aanvullende verzekeringen af te sluiten, terwijl dit in andere gevallen onnodig is”, aldus Luiten. “Het is cruciaal om duidelijk te hebben welke precieze risico’s worden afgedekt en wat de voorwaarden zijn om uit te keren. Juist financiële adviseurs kunnen hier inzicht in bieden en over adviseren. Dat is en blijft maatwerk.”