Circulaire economie en de gevolgen voor bedrijfsmodellen

04 juni 2015 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Het huidige economische groeimodel loopt tegen de grenzen aan van waarin onze planeet kan voorzien. De circulaire economie is hét ultieme antwoord op het probleem van uitputting en economische schaarste van grondstoffen. Het recente rapport ‘Rethinking finance in a circular economy’ van het Economisch Bureau van ING geeft inzicht in de mogelijkheden die een circulaire economie biedt en de bedrijfsmodellen die dat mogelijk maken. Het laat ook zien hoe een circulaire economie het financiële landschap verandert.

Groei loskoppelen van grondstoffen

Volgens ING is de circulaire economie hét ultieme antwoord op het probleem van uitputting en economische schaarste van grondstoffen. “Het huidige economische groeimodel loopt tegen de grenzen aan van waarin onze planeet kan voorzien”, aldus Koos Timmermans, vicevoorzitter van ING Bank.

The need for a circular economy

“Bedrijven kijken steeds vaker naar de complete levenscyclus van hun producten en de daarvoor benodigde grondstoffen, zodat zij de groei kunnen loskoppelen van de grondstoffen die zij daarbij gebruiken. Hier komt de circulaire economie in beeld, waarbij het gaat om een verschuiving van ‘pakken, produceren en verspillen’ naar ‘reduceren, hergebruiken en recyclen’.”

Circulaire economie versnellen

“Ons doel”, zegt Timmermans, is om de circulaire economie te helpen versnellen.” ING gaat daarbij verder dan traditioneel bankieren en omarmt de huidige ontwikkelingen. ING neemt stappen om de circulaire economie-principes toe te passen en onderzoekt momenteel hoe zij deze kan vertalen in concrete klantoplossingen. “Die oplossingen moeten bedrijven helpen in het transitieproces. Als toonaangevende Europese bank zetten wij de eerste stappen om de circulaire economie te verankeren binnen onze activiteiten door deze principes toe te passen bij, bijvoorbeeld, de aanschaf van materiële goederen, zoals kantoormeubelen.”

Hoe doet ING dat?

Door verschillende dingen te doen. Zo breidt ING haar duurzaamheidsportefeuille uit en investeert zij in bedrijven die een goed praktijkvoorbeeld zijn. Ook maakt zij een meer samenhangende en grondige analyse van de financiële stromen van klanten, alsmede door het Economisch Bureau tot kennisexpert te laten uitgroeien op dit gebied. Daarnaast gaat ING in gesprek met klanten tijdens rondetafelbijeenkomsten, seminars en workshops.

Verandering van het financiële landschap

Het ING rapport ‘Rethinking finance in a circular economy’ verschaft lezers inzichten in de mogelijkheden die een circulaire economie biedt en de bedrijfsmodellen die dat mogelijk maken. Het laat ook zien hoe een circulaire economie het financiële landschap verandert. Als grote financiële instelling speelt ING een belangrijke rol bij het financieren van duurzame transities.

New technologies are available to address the challenges of the linear economy