Ondernemersclub ONL komt met eigen ondernemersbank

18 mei 2015 Banken.nl 3 min. leestijd

Ondernemersstichting ONL komt in september 2015 met een nieuwe bank speciaal voor ondernemers. De Nieuwe Ondernemersbank (DNOB) zal verschillende financieringsinitiatieven, zowel bestaand als nieuw, gaan combineren om daarmee aan financieringsbehoeftes van ondernemers tot €1 miljoen te kunnen voldoen. Dat maakte ONL eind vorige week bekend. In november vorig jaar kondige Hans Biesheuvel de komst van de bank al aan. Van een echte bank is echter geen sprake. ONL gaat zelf geen geld uitlenen, maar zal aanvragers en aanbieders van financiering bij elkaar brengen en hierover adviseren.

Volgens Hans Biesheuvel, de voormalige voorzitter van MKB Nederland en de oprichter en bestuurder van ondernemersstichting ONL sinds 2013, is ontbrekende of schrale financiering een van de belangrijkste oorzaken voor de achterblijvende economische groei in Nederland. “De nu ontbrekende of te schrale financiering is dé grote groeibreker van onze economie geworden. Nederland scoort in Europees verband ontzettend laag wat betreft het beschikbaar maken van kapitaal voor bedrijfsinvesteringen en het verstrekken van leningen.”

Volgens Biesheuvel en ONL is het dus noodzakelijk dat ondernemingen snel gemakkelijker aan financiering kunnen komen en ze verwachten niet dat de oplossing bij de traditionele banken vandaan zal komen. “Ondernemers willen en kunnen niet langer wachten op werkbare financierings-oplossingen vanuit de traditionele banken. De groei moet in Nederland weer op gang komen. De enige manier is ondernemers weer de ruimte bieden om investeringen te doen en hun bedrijf te financieren”, aldus de brancheorganisatie.

De nieuwe ondernemersbank

DNOB
Om in de financiering van ondernemingen te voorzien komt ONL daarom zelf met een nieuwe bank voor ondernemers. De Nieuwe Ondernemersbank (DNOB) zal in september 2015, in samenwerking met financieel dienstverlener Credion, in heel Nederland met 36 filialen worden gelanceerd. Met de nieuwe bank willen zij per jaar “duizenden MKB-bedrijven” gaan bijstaan in hun financieringsbehoeftes.

Om de onderneming van kapitaal en krediet te voorzien zal DNOB samenwerking zoeken met andere aanbieders op de financieringsmarkt: private investeerders, aanbieders van crowdfunding-oplossingen en kredietunies, de Kamer van Koophandel, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en banken. “Vanuit de vraag van ondernemers wordt gekeken naar de optimale financiering van hun bedrijf. Dit maakt het mogelijk om verschillende vormen van financiering te stapelen tot een hybride mix waardoor een bedrijf snel en makkelijk aan de slag en vooruit kan”, legt de brancheorganisatie het financieringsproces uit. Zo probeert DNOB “de nu ontbrekende one-stop-shop voor bedrijfsfinanciering” te worden.

Hans Biesheuvel - DNOB

Concurrentie
Volgens ONL is het voor ondernemers die financiering tot €1 miljoen nodig hebben ondertussen nagenoeg onmogelijk geworden om via de traditionele kanalen aan dit kapitaal te komen. “Ondernemers ervaren dat de banken een standaard aanbod hebben liggen. Maatwerk op basis van de specifieke vraag van ondernemers is niet mogelijk.” Doordat onderscheidende karaktereigenschappen van de ondernemingen niet worden meegewogen, besluiten banken vaak om van financiering af te zien. Door vraag en aanbod beter op elkaar af te stemmen kan DNOB in meer gevallen wel tot financiering over gaan. Biesheuvel sluit af: “Aan alle banken die zich nu gepasseerd voelen zeg ik, de deur staat voor iedereen open, maar als jullie niet meewerken dan doen ondernemers het gewoon zelf. De financieringsoplossingen zijn er. Ze moeten alleen ontsloten worden. Dat is precies wat De Nieuwe OndernemersBank gaat doen.”