Zelf online hypotheek afsluiten op Hypotheek24.nl

29 april 2015 Banken.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Sinds kort kunnen consumenten zelf een hypotheek afsluiten via de site Hypotheek24.nl. Voor €650 bemiddelingskosten worden consumenten stap voor stap geholpen hun hypotheek online af te sluiten. Hypotheek24.nl zet vraagtekens bij de toegevoegde waarde van hypotheekadviseurs met tarieven die kunnen oplopen tot €3.000. De nieuwe site is de eerste mogelijkheid voor consumenten om online zelf hun hypotheek te vergelijken en af te sluiten.

Wat veel mensen niet weten is dat het sinds 2013 een stuk eenvoudiger is geworden om een hypotheek af te sluiten, aldus Hypotheek24.nl. De vele verschillende combinaties van vroeger bestaan niet meer en de meeste mensen kiezen nu voor een soortgelijke hypotheek. 90% van de starters gaat voor een annuïteitenhypotheek, en ruim 80% neemt er een met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) en de verplichte overlijdensrisicoverzekering (ORV). De grote meerderheid kiest voor een rentevaste periode van 5 of 10 jaar en tenslotte zijn de onderlinge verschillen tussen de hypotheken op rente en voorwaarden anno 2015 bijna nihil.

Zelf online afsluiten

Aangezien het zoveel eenvoudiger is geworden om een hypotheek te kiezen en af te sluiten kan dat nu ook gewoon online. Een aantal individuele aanbieders, zoals ABN AMRO, MoneYou en Lloyds Bank, hebben reeds de mogelijkheid om online hypotheken af te sluiten. Een aparte website om online hypotheken te vergelijken en af te sluiten was er echter nog niet. Hypotheek24.nl biedt een antwoord op dit gemis.

De site is een nieuw project van DGN, dat bekend is van al eerder gelanceerde websites Zorgkiezer.nl, DeGoedkoopsteNotaris.nl en AdvocatenOverzicht.nl. Op Hypotheek24.nl wordt de consument in 10 stappen onafhankelijk geholpen met het vergelijken, kiezen en afsluiten van hun hypotheek. Kosten daarvan bedragen €650. “Via de traditionele hypotheekadviseur lopen de kosten voor advies en bemiddeling op tot wel €3.000”, aldus een persbericht van het nieuwe DGN-project. Volgens de initiatiefnemers zullen de kosten voor hypotheekadvies verder dalen door nieuwe mogelijkheden om rechtstreeks leningen voor de aankoop van een huis af te sluiten via internet.

Verplichte toets

De AFM stelt consumenten verplicht om een kennis- en ervaringstoets af te leggen alvorens zij zelf een hypotheek mogen afsluiten. Op Hypotheek24.nl kunnen consumenten naast het berekenen van hun maximale hypotheek en daaruit voortkomende maandlasten ook de verplichte toets afleggen en de benodigde documenten uploaden. Tot slot kunnen zij gebruik maken van een webcamcheck, waarbij er een videogesprek wordt gestart met een hypotheekcoach van Hypotheek24.nl om te controleren of de consument de aanvraag goed heeft ingevuld.

Peter Ruys, directeur van Hypotheek24.nl, over de nieuwe website: “We zijn Hypotheek24.nl begonnen om met innovatie de hypotheekmarkt open te breken. Die markt staat namelijk al jaren stil. Consumenten willen echter steeds meer online zelf doen. Maar iedereen dacht tot nu toe dat een hypotheek daarvoor veel te ingewikkeld is. Dat is niet meer zo en dat komt door de fiscale verandering van de hypotheekrenteaftrek. Hierdoor zijn er feitelijk nog maar twee smaken over en is het kiezen van een hypotheek is voor veel mensen allang niet meer zo moeilijk als vroeger. Ze kunnen hun hypotheek nu online zelf afsluiten en daardoor flink besparen.” Altijd fijn bij het kopen van een nieuw huis: “Zo houden ze misschien wat over om toch die nieuwe bank of badkamer te financieren.”