4% spaarrente bij Nemea Bank, voorzichtigheid geboden

14 april 2015 Banken.nl 1 min. leestijd
Meer nieuws over

Met een spaarrente van maar liefst 4% wil Nemea Bank een groter aandeel van de Europese markt naar zich toetrekken. De Maltese internetbank richt zijn pijlen nu op de Vlaamse spaarder en komt binnenkort met een Nederlandse website. De consumentenbond waarschuwt. Tegoeden bij Nemea Bank vallen niet onder de Nederlandse depositogarantieregeling, maar die van Malta. En het is maar de vraag of een klein land als Malta de spaarders van Nemea Bank kan compenseren, mocht de bank failliet gaan.

Nemea Bank

Met een zeer aantrekkelijke rente probeert Nemea Bank Europese spaarders te lokken. Wanneer je ervoor kiest om je geld vijf jaar vast te zetten ontvang je een rente van 4%. Ter vergelijking, de spaarrentes voor een spaardeposito van 5 jaar liggen in Nederland tussen de 0,1 en 2%.

Save better with Nemea

De Maltese internetbank Nemea laat weten dat ze zich in 2015 expliciet richt op de Vlaamse spaarder. Er komt een volledige klantenondersteuning in het Nederlands, alsook een nieuw aanbod aan producten voor Belgische families en ondernemingen. De reden van de focus op de Belgische markt komt voort uit het feit dat de eerste bezoekers van de website van de internetbank Belgen waren en deze bezoekers relatief veel overgingen tot het openen van een rekening, aldus de Maltese internetbank.

Icesave

RTL Nieuws legt de koppeling met Icesave. Nadat Icesave - een bijkantoor van de IJslandse Landsbanki in Nederland - spaarders 5% rente beloofde, hebben veel Nederlanders spaargeld ingelegd bij deze bank. In oktober 2008 kon Landsbanki echter niet langer aan zijn verplichtingen voldoen. Spaarders bij Icesave verloren door het faillissement hun tegoeden. De Nederlandse overheid heeft er vervolgens voor gezorgd dat de Icesave-spaarders zijn gecompenseerd voor hun tegoeden tot € 100.000.

De link tussen Nemea Bank en Icesave is snel gelegd. De oprichters van Nemea Bank hebben namelijk gewerkt bij een andere IJslandse bank die failliet ging.