Dijsselbloem: Meer ruimte voor groei crowdfunding

09 april 2015 Banken.nl 1 min. leestijd
Meer nieuws over

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem wil wettelijke knelpunten voor de groei van crowdfunding wegnemen, schrijft hij in een brief die hij onlangs naar de Tweede Kamer stuurde. Wel wil hij dat er zwaardere eisen gesteld worden aan de professionalisering van platformen.

Eind 2014 deed de Autoriteit Financiële Markten (AFM), op basis van onderzoek naar de crowdfundingsector, de aanbeveling aan het Ministerie van Financiën de wet aan te passen om verdere groei van de crowdfundingsector te faciliteren. De AFM schat de totale grootte van crowdfunding onder haar toezicht in dit onderzoek op zo’n €37 miljoen – twee keer zoveel als in 2013. AFM stelt dat een aantal onderdelen van de huidige wetgeving “de duurzame en verantwoorde groei van de crowdfundingsector onvoldoende accommodeert.”

Dijsselbloem geeft gehoor
Om crowdfunding meer ruimte te bieden om te groeien, geeft Minister Dijsselbloem recent in een brief aan de Tweede Kamer aan knelpunten voor de groei van de financieringsvorm weg te willen nemen. Zo zou onder andere het provisieverbod een knelpunt zijn voor crowdfundplatformen. Het provisieverbod voorkomt dat een financieel adviseur betaling ontvangt om een klant in een bepaalde (mogelijk schadelijke) richting te sturen. Hiervan is bij crowdfundplatformen echter geen sprake volgens de Minister van Financiën, en de provisie zou een belangrijke bron van inkomsten kunnen zijn voor equity-based platformen.'

Tweede Kamer

Dijsselbloem lijkt dus de aanbevelingen van de AFM op te willen volgen. In de brief schrijft hij dat crowdfunding ‘een waardevolle toevoeging is aan de mogelijkheden voor bijvoorbeeld het midden- en kleinbedrijf om financiering te verkrijgen’. Wel wil hij – tevens op aanraden van de AFM – strengere eisen stellen aan de professionalisering van de crowdfundingplatforms, met als voornaamste reden om geldgevers beter te kunnen beschermen.