ZZP Barometer: ZZP'er zit vast bij zijn bank

07 april 2015 Banken.nl 2 min. leestijd
Profielen

Meer dan de helft van de Nederlandse ZZP'ers regelt zijn bankzaken al 10 jaar of langer bij dezelfde bank. Toch verliezen grootbanken marktaandeel en komen Triodos en Knab als grootste groeiers uit de bus. Meer dan 150.000 ZZP'ers willen overstappen naar een andere bank, maar bijna de helft is niet bekend met de overstapservice van zijn of haar bank. Dat blijkt uit onderzoek van ZZP Barometer* onder 633 ZZP'ers.

Nederland telt zo’n 941.000 ZZP'ers. Een enorme markt aan mensen die banken dagelijks gebruiken om de financiële zaken van hun eenpersoonsonderneming te regelen. Het is daarom belangrijk om deze doelgroep tevreden te houden en marktaandeel te behouden. Volgens schattingen van ZZP Barometer* willen echter 150.000 van de zelfstandigen zonder personeel overstappen naar een andere bank.

Wanneer ben jij voor het laatst van bank gewisseld

Geketend of vrij om te gaan?

Uit recent onderzoek van de ZZP Barometer onder 663 ZZP'ers blijkt dat 56% van de ZZP'ers al tien jaar of langer bij dezelfde bank zit. Volgens het onderzoek weet bijna dat helft van de ZZP'ers niet hoe de overstapservice van zijn of haar bank werkt, terwijl nog eens 18% de overstapservice niet vertrouwt. “De grootbanken hebben geen belang bij promotie van deze overstapservice,” aldus Jeroen Sakkers, initiatiefnemer van de ZZP Barometer.

En die dreiging is reëel blijkt uit de groeipercentages in marktaandeel van Knab en Triodos Bank. Het aandeel van Knab groeide het hardste – met een toename van 67,6%. Daarna was met 20% meer marktaandeel Triodos Bank de snelste groeier. En dat terwijl de marktaandelen van grootbanken ABN AMRO (-26,3%), ING (-14,9%) en Rabobank (-18,7%) juist krimpen. Het marktaandeel van SNS Bank kelderde het hardst, met een daling van 41,5%. Maar voorlopig hebben de grootbanken wel nog de grootste marktaandelen onder ZZP'ers, gezamenlijk beslaan de drie banken nog bijna driekwart van de markt.

Waar bankier jij zakelijk

* ZZP Barometer is een initiatief van Victor Mundi, Exact, Freelance.nl, ikwordzzper.nl, IT-Staffing, Knab, LeasePlan, Vliegtickets.nl, Volkswagen, YACHT, Zelf.nl en Ziggo, BNR Nieuwsradio, FastFlex, Freelancehouse, NUzakelijk, Uniforce Group en ZZP Nederland zijn als mediapartner of sponsor aangesloten.