China Construction Bank verlaagt salaris CEO met 90%

01 april 2015 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

China Construction Bank, de op één na grootste bank van China heeft het salaris van topman Wang Hongzhang met 90% verlaagd. De baas van China Construction Bank heeft de buitengewoon grote loonsverlaging voor zijn collega-bestuurders en hemzelf geprezen als uitermate correct. “Het verlagen van de salarissen was een uitermate correct besluit van de centrale autoriteiten en is goed beleid om het probleem van eerlijke beloning voor het managementkader op te lossen”, zo citeert The Financial Times de topman van de Chinese bank.

Salarisplafond op €90.000

Wang Hongzhang moet vanaf 1 april genoegen nemen met een jaarsalaris van 600.000 yuan, omgerekend €90.000. De Chinese regering kondigde eind vorig jaar aan om salarissen bij staatsbedrijven drastisch te verlagen. De overheid voerde daarbij een limiet in van 600.000 yuan met het doel om zelfverrijking aan te pakken.

China Construction Bank

Chinese grootbank

China Construction Bank is beursgenoteerd en is met een balanstotaal van €1.800 miljard in 2014 groter dan ING en ABN AMRO samen. China Construction Bank is één van de ‘grote vier’ banken in China. De bank werd in 1954 opgericht onder de naam People’s Construction Bank of China. In 1996 werd de naam van de bank veranderd in China Construction Bank. Het hoofdkantoor van de bank bevindt zich in Beijing. In 2014 stond de Chinese Bank op de tweede plaats in de Forbes jaarlijkse Global 2000-ranglijst van de grootste, sterkste en meest waardevolle bedrijven ter wereld.

Europese expansie

In 2009 opende China Construction Bank kantoren in Londen en New York. In 2013 opende de Chinese Bank zijn Europese hoofdkantoor in Luxemburg. China Construction Bank is lid van de Global ATM Alliance, een samenwerkingsverband van een groot aantal internationale banken. In 2013 kondigde Wang Hongzhang aan dat de bank plannen heeft om haar activiteiten in Europa uit te breiden. Volgens interne bronnen is de bank terughoudend met het budget dat zij aan overnames zullen spenderen. Dat Europa een vanzelfsprekende markt vormt voor de Chinese Bank is helder: China mengt zich namelijk vooral in markten waar Chinese organisaties al activiteiten hebben ontplooid.

Wim Kok als commissaris

Oud-premier Wim Kok is sinds november 2014 niet-uitvoerend bestuurder van China Construction Bank. Kok neemt deel aan twee commissies: strategieontwikkeling en benoemingen/beloningen.