Bell ID internationale motor voor mobiel betalen

09 maart 2015 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Fintechbedrijf Bell ID uit Rotterdam ondersteunt banken internationaal met het invoeren van mobiel betalen. Hun innovatieve software wordt al in tientallen landen ingezet voor het creëren van mogelijkheden voor consumenten om met hun smartphone te betalen.

Nieuwe manieren van betalen zoals betalen met je smartphone en via social media zijn volop in opkomst. Recente ontwikkelingen op het gebied van mobiel betalen zijn onder andere social media betalingen met Visa, Google’s mobiele betaaldienst Android Pay en met je smartphone betalen met Rabobank’s Rabo Wallet. Met het oog op het net afgelopen Mobile World Congress 2015 in Barcelona zoomen we kort in op een grote speler in mobiel betalen uit Nederland, Bell ID. Het fintechbedrijf stond de afgelopen dagen ook op de grootste mobiele telefonie beurs ter wereld.

Bell ID

Bell ID
Bell ID, dat zijn hoofdkantoor in Rotterdam heeft, werd in 1993 opgericht onder de naam AND Identification. Het bedrijf leverde ID-oplossingen voor bedrijven en overheidsinstellingen. In 2000 werd AND Identification onderdeel van the Bell Group en veranderde zijn naam naar Bell ID. In 2004 werd de onderneming opnieuw onafhankelijk en sinds die tijd heeft Bell ID zich ontwikkeld tot een van de belangrijkste spelers op het gebied van smart cards en mobiel betalen wereldwijd.

Momenteel is Bell ID in tientallen landen actief om banken te ondersteunen bij het invoeren van mogelijkheden voor klanten om met hun mobiel te betalen. De software die Bell ID ontwikkelt is erop gericht veilige betalingen mogelijk te maken via smartphones met NFC chips. Klanten en banken hoeven niet bang te zijn dat vertrouwelijke gegevens in verkeerde handen komen, omdat de gegevens niet eens op de mobiel of het netwerk te vinden zijn. Die worden o.a. via token management technologie verwerkt en zijn daardoor veilig voor cyberaanvallen van buiten.

Mobiel betalen in Nederland
Mobiel betalen is nog niet in grote mate doorgevoerd. Veel winkels zijn nog niet voorzien van betaalterminals die geschikt zijn voor het betalen met je smartphone. Rabobank heeft mobiel betalen reeds ingevoerd met zijn Rabo Wallet, en ABN AMRO en ING zullen binnenkort met mobiel betalen komen. Volgens Bell ID zijn de banken in Canada en Australië al verder. Een doorbraak van de nieuwe betaalmethode is volgens de fintech-innovators “slechts een kwestie van tijd.”