Visa breidt betaalservice uit met social media betaling

03 maart 2015 Banken.nl 3 min. leestijd

Onlangs kondigde Visa Europe een samenwerking aan met Fastacash waardoor het veilig overmaken van geld via social media mogelijk wordt. Om dit te realiseren wordt een social media component in de huidige betaalservice Visa Direct opgenomen.

Geld overmaken en ontvangen via social media, je telefoonnummer of direct op je creditcard. Binnenkort worden de mogelijkheden via deze kanalen verder uitgebreid. Knab introduceerde in oktober 2014 zijn betaalservice Knab Social waarmee betalen via facebook of sms realiteit werd. Eerder werd geld overmaken met tweets mogelijk gemaakt door de Franse bank Banque Populaire Caisse d'Epargne (BPCE) via hun S-Money app. Een andere speler op het terrein van social media betaalservices is Visa Europe.

Mobile Payments

Visa Direct
Visa Europa meldde onlangs in een persbericht een samenwerking aan te gaan met Fastacash. Fastacash is een startup uit Singapore die veilige betalingen via social media en smartphone mogelijk maakt via het creëren van een ‘fastalink’ – een URL – die je vervolgens kan kopiëren en via ieder sociaal netwerk kan versturen. Door de samenwerking met de startup zullen de wereldwijde betaalmogelijkheden van betaalservice Visa Direct worden uitgebreid met social media betalingen. Visa Direct is een betaalservice waarmee veilig geld kan worden overgemaakt over de hele wereld via een mobiel telefoonnummer of een Visa kaartnummer. De service zal deze zomer beschikbaar zijn en ondersteunt diverse internationale munteenheden. 

Visa Direct wordt de nieuwe naam voor Visa Personal Payments. De betaalservice heeft nu meer dan 200.000 gebruikers verspreid over heel Europa en sinds de lancering in maart 2013 is er in totaal al €43 miljoen aan betalingen overgemaakt. Banken die nu al lid zijn van Visa Europe kregen toegang tot het API management platform, zodat ook zij de aankomende aanpassingen aan de betaalservice gemakkelijk kunnen invoeren in hun applicaties.

Sue Onians van Visa Europe legt uit: “Consumenten hebben behoefte aan betaalservices die goed passen in hun mobiele levensstijl en hun favoriete sociale network. Onze wereld wordt steeds kleiner en sneller als het gaat om interactie en betaalmethoden moeten bijblijven. Consumenten willen eenvoudig en veilig geld kunnen over maken over geografische grenzen zonder limieten, naar vrienden en familie. Visa Direct van Visa Europe maakt dit mogelijk terwijl de samenwerking met Fastacash dit nog makkelijker maakt via sociale netwerken.” Voorzitter en CEO van Fastacash, Vince Tallent, voegt toe: “We zien deze samenwerking met Visa Europe als de volgende stap in het dichter bij elkaar brengen van banken en eindgebruikers in het vaak gecompliceerde proces van geldoverschrijvingen.”

Sue Onians en Vince Tallent

Veilige ‘tokens’
Om de creditcard/Visa-gegevens te beveiligen komt Visa vanaf april met een nieuwe Tokenization techniek. Door het creëren van een ‘token’ – een vervangend serienummer voor je creditcardgegevens – kunnen tijdelijk betalingen worden toegestaan, maar worden je gegevens niet vrijgegeven aan hackers op het moment dat zij in het sociale netwerk inbreken. Zo komen je gegevens niet zomaar op straat te liggen.

Met vriendelijke groet
De fastacash app heeft als extra feature ook de mogelijkheid om bij je betaling tekst, foto’s of zelfs video’s mee te sturen. Op deze manier kunnen gebruikers ook een persoonlijke (video-)groet of felicitatie meesturen wanneer zij bijvoorbeeld geld overmaken naar vrienden of familie die niet in de buurt wonen.