Amerikaanse banken negeren bonusbeleid UK

07 januari 2015 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Amerikaanse banken hebben hun Britse topbankiers in 2013 gemiddeld $2,8 miljoen aan salarissen en bonussen uitbetaald. Goldman Sachs is de gulste werkgever, en betaalde zijn Britse topbankiers bijna twee keer zo veel als zijn Amerikaanse branchegenoten, gemiddeld ruim $4,72 miljoen per bankier. Net als Goldman Sachs hielden de meeste Amerikaanse concurrenten zich in 2013 niet aan de door de EU verscherpte bonusregels. Dat blijkt uit gegevens van persbureau Bloomberg, dat de beloningscijfers van 2013 liet nakijken door de Britse toezichthouder FCA.

Europees bonusbeleid verscherpt
Naar aanleiding van de jarenlange recessie heeft de Europese Unie een scherper bonusbeleid ingevoerd, dat voorschrijft dat bonussen slechts tweemaal het reguliere salaris mogen bedragen. De UK heeft zich hier lange tijd tegen verzet, omdat zij vinden dat dit geen taak is van de Europese Unie. Inmiddels zijn de Britten overstag, mede door een uitspraak van het Europese Hof van Justitie, dat de wet nogmaals beoordeelde.

De FCA, de Britse toezichthouder die toeziet op naleving van het bonusbeleid, heeft inmiddels ook de regels in de UK aangescherpt. Als gevolg van deze scherpere regels in de UK moeten banken de nodige gegevens verschaffen over de beloning voor senior medewerkers, controleurs en overige werknemers die veel verantwoordelijkheid dragen en met grote risico’s te maken hebben: de zogenaamde ‘code staff’.

Gemiddelde beloning van code staff

Forse overschrijding richtlijnen
Ondanks het verscherpte beleid in de UK hielden Amerikaanse banken zich in 2013 niet aan de gestelde richtlijnen bij het belonen van hun Britse bankiers. Uit de gegevens van persbureau Bloomberg blijkt dat Bank of America, Morgan Stanley en JP Morgan Chase de richtlijnen niet volgen. Eerstgenoemde betaalde per topbankier gemiddeld $2,54 miljoen uit, Morgan Stanley betaalde zijn code staff $2,39 miljoen en JP Morgan Chase $2,37 miljoen. Goldman Sachs betaalde zijn topbankiers zelfs gemiddeld $4,72 miljoen uit in 2013; twee keer zoveel als zijn Amerikaanse branchegenoten. Hierbij ontvingen 121 medewerkers in totaal $106,3 miljoen in cash en aandelen à $377,4 miljoen. Het salaris in 2013 bedroeg $87,3 miljoen. Alleen Citigroup hield zich aan de regels, en keerde zijn werknemers gemiddeld $2,13 miljoen uit per persoon.

Bonusrichtlijnen

Nederland
Waar de UK na enig tegenstribbelen de nieuwe regels omarmd lijkt te hebben, gaat Nederland nog een stap verder dan de Europese wetgeving. Vanaf 2015 geldt een aangescherpt beloningsbeleid in Nederland voor de financiële sector. De wet geldt voor eenieder die in de financiële sector werkzaam is, behalve verzekeraars. Per januari 2016 zal de variabele beloning, in plaats van twee keer het salaris, slechts maximaal 20% van één salaris bedragen. Hiermee krijgt Nederland het strengste bonusbeleid van Europa