Bonuswet financiele sector onbepaalde tijd uitgesteld

05 januari 2015 Banken.nl 1 min. leestijd
Meer nieuws over

De invoering van de nieuwe bonuswetgeving voor de financiële sector op 1 januari 2015 is voor onbepaalde tijd uitgesteld. Dat heeft het ministerie van Financiën vrijdag bevestigd. Het wetvoorstel kon niet tijdig behandeld worden in de Eerste Kamer. De Volkskrant meldt dat de invoering van de strengste bonuswetgeving van Europa vertraging oploopt door aanvullende schriftelijke vragen van CDA en VVD in de Eerste Kamer.

Nieuwe bonuswet

De invoering van de nieuwe bonuswet stond gepland op 1 januari 2015. Belangrijk onderdeel van het wetsvoorstel is de introductie van een bonusplafond. De nieuwe Europese regels dicteren dat bonussen voor bankiers tot 100% van het jaarsalaris mogen bedragen. In uitzonderlijke gevallen, waarbij een meerderheid van de aandeelhouders het eens is met een hogere beloning, kan dit oplopen tot 200%. In Nederland zijn daarentegen de eisen verder verscherpt: bonussen mogen slechts 20% van een jaarsalaris bedragen. Daarmee zal Nederland het strengste bonusbeleid van Europa krijgen.

Bonus

Invoering van onbepaalde tijd uitgesteld

Ondanks kritiek van een aantal partijen in de Tweede Kamer op het wetsvoorstel van PvdA-minister Dijsselbloem is het wetvoorstel aangenomen. Vervolgens heeft de Tweede Kamer aan de Eerste Kamer gevraagd om het wetvoorstel met spoed te behandelen zodat de invoering van de nieuwe bonuswet nog per 1 januari 2015 kon plaatsvinden. Nu blijkt dat de behandeling door de Eerste Kamer niet heeft plaatsgevonden. Volgens het Ministerie van Financiën was de agenda van de Eerste Kamer gewoonweg te vol om ook de bonuswetging voor de financiële sector te behandelen. Volgens de Volkskrant is vertraging ontstaan doordat door CDA en VVD aanvullende schriftelijke vragen zijn gesteld.

Wanneer de behandeling in de Eerste Kamer en daarmee de invoering van de nieuwe bonuswet nu gepland staat is nog onduidelijk.