Banken overspoeld met aanvragen hypotheekaflossing

12 december 2014 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Mensen die gebruik willen maken van de door de overheid verruimde schenkingsvrijstelling voor het aflossen van een hypotheek (tot €100.000) moeten snel zijn. Minister Dijsselbloem heeft de banken opgeroepen extra medewerkers in te zetten om deze ‘harde deadline’ te halen. Verschillende banken hebben aangegeven de toestroom aanvragen te kunnen verwerken, maar het geld moet wel voor 22 december overgemaakt zijn.

Belastingmaatregel
Afgelopen prinsjesdag kondigde de overheid een tijdelijke belastingregel aan, waarbij het schenkingsrecht is verruimd. In het kader van de regeling kunnen mensen tot 1 januari 2015 een bedrag tot €100.000 belastingvrij schenken, maar alleen als het geld wordt gebruikt voor het kopen of renoveren van een huis, of als het geld gebruikt wordt voor een aflossing van een (hypotheek)schuld. Die tijdelijke belastingmaatregel vindt gretig aftrek bij met name ouders, die het geld aan hun kinderen schenken voor het aflossen van hun hypotheek.

Banken overspoeld
Die mogelijkheid blijkt nu zo populair, dat er een ware run is ontstaan bij de banken voor het aflossen van hypotheken. Als gevolg van de enorme hoeveelheid aanvragen – en om deze aan te kunnen – hebben sommige banken aangegeven dat mensen uiterlijk tot 22 december hun schenking gedaan moeten hebben. Echter, er zijn ook banken die nu al aangeven het aantal aanvragen niet tijdig te zullen kunnen verwerken. Niet tijdig wil in dit geval zeggen: vóór 1 januari 2015, want dat is de ‘harde’ grens die minister Dijssebloem eerder heeft gesteld. Volgens de minister zullen de banken, voor zover haalbaar, meer personeel moeten aanwenden om de enorme stroom op te vangen.

28% meer aflossingen ING
ING gaf concrete cijfers vrij over de toename in het aantal aflossingen bij de bank. Zo werd er tot en met de eerste van deze maand 28% meer afgelost dan in dezelfde periode vorig jaar. En daar zal het naar alle waarschijnlijkheid niet bij blijven. Volgens Dennis Noordervliet, directeur hypotheken bij ING zal het aantal richting het einde 2014 nog verder toenemen.