Raad van Bestuur Banco Santander flink op de schop

26 november 2014 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Sinds het overlijden van haar vader, Emilio Botin, zwaait Chairman Ana Botin de scepter over de Spaanse bank Santander. Nog maar twee maanden in haar nieuwe rol heeft ze al een impactvol besluit doorgevoerd. Gisteren werd bekend dat CEO Javier Marin wordt vervangen door Jose Antonio Alvarez, die per 1 januari 2015 zijn plek als CEO zal innemen. Laatstgenoemde was al financieel directeur van Santander en vormt niet de enige wijziging in de top. De bestuursraad zal per januari 2015 tevens worden aangevuld met drie nieuwe bestuursleden. Een officiële verklaring voor het vertrek van Marin is vooralsnog niet bekendgemaakt.

Jose Antonio Alvarez nieuwe bestuursvoorzitter
Afgelopen september overleed Emilio Botin, die bijna een kwart eeuw aan het roer heeft gestaan van het Spaanse Santander. Onder zijn leiding groeide de Spaanse bank uit van een klein regionaal kantoor tot een van ’s werelds grootste financiële instellingen met een netwerk van retail banken dat reikt van Brazilië en Mexico tot in Polen en het Verenigd Koninkrijk. Minder dan twee jaar geleden benoemde Botin Javier Marin tot de nieuwe CEO, maar slechts twee jaar na zijn aanstelling en twee maanden na Botin’s overlijden zijn de kaarten opnieuw geschud. Ana Botin heeft Jose Antonio Alvarez, Santander’s CFO in de afgelopen 10 jaar, benoemd tot nieuwe CEO – Javier Marin verlaat Santander, een officiële verklaring is niet afgegeven.

Jose Antonio Alvarez - Santander

Nieuwe bestuursleden
Ana Botin stond voor het overlijden van haar vader aan het hoofd van de Britse tak van de bank en werkte daar samen met enkele topbankiers. Drie van hen – Bruce Carnegie-Brown, Sol Daurella en Carlos Fernández) zullen bij Santander per januari als bestuurslid aantreden. Daarmee lijkt Botin gehoor te geven aan investeerders, die in het verleden kritiek hadden op de structuur van Santander’s corporate governance en diens Raad van Bestuur.

Volgens Santander zal de Raad uiteindelijk bestaan uit 15 bestuursleden, waarvan er volgens de bank 9 onafhankelijk zullen zijn. Verder geeft de bank aan dat er vijf vrouwen in de raad zitting nemen, en dat de raad bestaat uit professionals met uiteenlopende internationale achtergronden en relevante managementervaring.

Analisten bij onder meer Citigroup zijn positief over de benoeming van Alvarez en stellen dat hij een ervaren en gerenommeerde bestuurder is en dat zijn leiderschap naar verwachting positief zal uitwerken voor Santander en zijn aandeelhouders. Zij verwachten continuïteit, voorspelbaarheid en meer transparantie over onderwerpen als kapitaal en strategische prioriteiten.