Banken gaan hypotheken niet boetevrij oversluiten

17 november 2014 Banken.nl 1 min. leestijd
Meer nieuws over

Banken gaan hypotheken niet boetevrij herfinancieren. Dat schreef minister Dijsselbloem aan de Tweede Kamer. Als banken geen vergoedingsrente meer mogen hanteren bij een tussentijdse overstap, kunnen zij geen rentevaste periodes meer aanbieden, schrijft Dijsselbloem.

Boetevrije overstap

Kamerlid Carola Schouten (ChristenUnie) had de minister in september gevraagd om met geldverstrekkers te gaan praten over knellende hypotheeksituaties. Boetevrije overstap naar een hypotheek met de actuele, lage rente kan lucht geven aan de ruim 100.000 huiseigenaren die betalingsachterstand hebben op hun hypotheek. Het kan ook soelaas bieden aan de circa 1,4 miljoen huiseigenaren met een woning die ‘onder water’ staat, wat wil zeggen dat de hypotheekschuld hoger is dan de huidige woningwaarde.

Banken gaan hyotheken niet boetevrij oversluiten

Rentevaste periode

In een brief aan de Kamer deelt de minister zijn bevindingen. De term boeterente is enigszins misleidend, schrijft de minister. “Het gaat immers om een vergoeding voor de banken als gevolg van de misgelopen rente omdat het contract tussentijds wordt opengebroken.' Deze vergoedingsrente wordt gehanteerd omdat de bank bij het afsluiten van de hypotheek ook voor een langere periode financiering op de kapitaalmarkt heeft aangetrokken.

Als banken geen vergoedingsrente meer mogen hanteren bij een tussentijdse overstap, kunnen zij geen rentevaste periodes meer aanbieden, schrijft Dijsselbloem. Klanten willen immers alleen de hypotheek herfinancieren als de marktrente daalt. En zij willen juist vasthouden aan de afgesproken rente als de rente stijgt. Zo is een rentevaste periode altijd ongunstig voor de bank.

Dijsselbloem wijst er op dat banken in bijzondere situaties soms wel de boeterente kwijtschelden. ‘Maar dat is altijd maatwerk’, schrijft de minister.