Marktaandeel duurzaam beleggen stijgt naar 9,6%

14 november 2014 Banken.nl 1 min. leestijd
Meer nieuws over

Meer Nederlandse spaarders en beleggers kiezen voor duurzaam. Het vermogen dat Nederlandse particulieren onderbrengen in duurzame spaarproducten en beleggingsfondsen, is in 2013 met 11% gegroeid tot €25,1 miljard. De duurzame spaar- en beleggingsmarkt groeide sneller dan de totale spaar- en beleggingsmarkt (1,5%). Dat blijkt uit het onderzoek over duurzaam sparen en beleggen van VBDO (Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling).

Stijgend marktaandeel
Goed nieuws”, vindt VBDO-directeur Giuseppe van der Helm. “Consumenten kiezen eerder voor duurzaam als het aanbod van duurzame beleggingsproducten stijgt. Dat zien we vertaald in een groeiend marktaandeel.” Het marktaandeel van duurzaam beleggen steeg in 2013 naar 9,6% van de totale markt voor beleggingsproducten.

Marktaandeel duurzaam beleggen stijgt

De groei wordt volgens de VBDO vooral gestimuleerd door de toename van het aantal duurzame beleggingsproducten. Dankzij het grote aanbod van duurzame beleggingsproducten kunnen beleggers hun portefeuille volledig duurzaam invullen, aldus VBDO-directeur Guiseppe van der Helm. Hij wijst erop dat duurzame fondsen op uiteenlopende wijze invulling geven aan het begrip duurzaam beleggen. “Daar moeten consumenten zich wel in verdiepen.”

Marktaandeel duurzaam sparen naar 4,7%
Het bedrag aan duurzaam spaargeld nam in 2013 toe met 10,3% tot €15,4 miljard. De totale spaarmarkt groeide vorig jaar met slechts 0,7%. De omvang van het duurzame spaargeld groeit al sinds 2007 harder dan het “reguliere” spaargeld.

Cultuurbeleggen en microfinancieringen

Opmerkelijk is ook het effect van de afschaffing in 2013 van de fiscale vrijstelling voor de beleggingscategorieën cultuurbeleggen en micro-financiering. Daarmee is de markt voor cultuurbeleggen fors geslonken. Goed nieuws is echter dat de beleggingscategorie microfinancieringen geen gelijk lot beschoren is. “Die categorie lijkt door een doorgaans sterk rendement goed op eigen benen te kunnen staan”, zegt Van der Helm.