Rabobank zet stap in ontmanteling vastgoedtak

29 oktober 2014 Banken.nl 1 min. leestijd

Rabobank gaat vastgoedbelegger Bouwfonds Investment Management (BIM) verkopen om een stap te zetten in de ontmanteling van zijn vastgoedimperium. De bank heeft een makelaar ingehuurd om Bouwfonds Investment Management (BIM) te verkopen, waarschijnlijk aan een vastgoedbelegger. Rabobank Vastgoedgroep liet weten, dat er een strategische evaluatie plaats vindt rond Bouwfonds Investment Management (BIM), maar wilde verder niet ingaan op de eventuele verkoop van vastgoedbelegger BIM.

Rabobank schoont balans op

Rabobank verloor vorig jaar €817 miljoen op zijn vastgoedtak. Forse afwaarderingen noodzaakten tot verder ingrijpen. De bank maakte vorig jaar ook bekend te stoppen met MAB Development, jarenlang toonaangevend ontwikkelaar van commercieel vastgoed. Met de verkoop van de vastgoedtak schoont Rabobank de balans op. De bank hoeft dan onder de in 2019 van kracht wordende Europese Basel III – regels, minder kapitaal aan te houden als contragewicht. De bank houdt momenteel alles tegen het licht waar niet de naam Rabo in zit, aldus één van de ingewijden.

Rabo zet vastgoedtak BIM in de verkoop

BIM als eerste aan de beurt

Het eerste onderdeel dat onder de op 1 oktober aangetreden topman Wiebe Draaijer te koop wordt aangeboden, is BIM.  Bouwfonds Investment Management (BIM) is één van de vijf onderdelen van de Rabobank vastgoedgroep. Deze vastgoedtak heeft een beheerd vermogen van €5,9 miljard, voornamelijk afkomstig van pensioenfondsen. Bouwfonds Investment Management (BIM) belegt in agrarische grond, boerderijen, studentenhuizen, parkeergarages, zendmasten, glasvezel en woningen. In kantoren wordt nauwelijks belegd. Omdat daar tijdens de crisis juist veel verlies werd geleden, staat BIM er relatief gunstig voor. In de markt wordt de waarde van BIM op ongeveer €110 miljoen tot €120 miljoen geschat.