Amerikaanse grootbanken presteren weer goed

17 oktober 2014 Banken.nl 4 min. leestijd
Meer nieuws over

De Amerikaanse grootbanken Goldman Sachs, Citigroup, Wells Fargo, JP Morgan Chase en Bank of America zagen de resultaten in vergelijking met vorig jaar toenemen. Bij JP Morgan Chase en Bank of America werden de resultaten gedrukt door omvangrijke voorzieningen voor juridische geschillen en kostbare schikkingen. Banken.nl geeft een overzicht.

Goldman Sachs sterk in overnames en fusies

Goldman Sachs heeft zijn omzet en winst in het derde kwartaal fors zien toenemen. De bank presteerde boven verwachting en zette 8,4 miljard dollar (€6,6 miljard) om. Uit de publicatie van de kwartaalcijfers bleek dat Goldman Sachs bijna 50% meer winst heeft geboekt dan een jaar eerder. De bank boekte vorig kwartaal een nettowinst van 2,24 miljard dollar (€1,7 miljard). In een toelichting vestigde Goldman Sachs nadrukkelijk de aandacht op de tak die verantwoordelijk is voor de begeleiding van overnames en fusies. Dit onderdeel boekte een omzetstijging van 40%  naar 594 miljoen dollar. Topman Lloyd Blankfein schreef de sterke resultaten toe aan de verbeterde economische omstandigheden in de Verenigde Staten en aan de sterke positie die Goldman Sachs wereldwijd heeft.

Amerikaanse banken

Citigroup trekt zich terug uit de consumentenmarkten

Citigroup, de op twee na grootste bank van de Verenigde Staten, boekte in het derde kwartaal 6,6% meer winst dan in dezelfde periode een jaar eerder. De bank boekte in het derde kwartaal een netto winst van 3,4 miljard dollar (€2,7 miljard) op een omzet van 19,6 miljard dollar. De Amerikaanse bank kondigde ook zich terug te trekken van consumentenmarkten in elf landen waaronder Japan, Egypte Tsjechië, Hongarije, Costa Rica, El Salvador, Panama en Peru. Al eerder had Citigroup bekend gemaakt de consumentenbanken in Spanje, Griekenland en Turkije te verkopen. Topman Michael Corbat wil de bankorganisatie vereenvoudigen en hij wil de focus plaatsen op die landen en markten waar Citigroup een sterke positie heeft. Naar verwachting zal deze operatie eind volgend jaar zijn afgerond.

Wells Fargo profiteert van herstel economie

Wells Fargo, naar marktwaarde gemeten de grootste bank ter wereld, heeft in het derde kwartaal 3% meer winst gemaakt en 4% meer omzet geboekt. De winst van de bank kwam uit op 5,7 miljard dollar (€4,5 miljard) en de omzet bedroeg 21,2 miljard dollar. Volgens topman John Stumpf kwam de groei voort uit uiteenlopende activiteiten, zowel op de zakelijke als op de consumentenmarkt. De kapitaalbuffers zijn sterker geworden, ondanks de hogere winstuitkeringen en aandeleninkopen vergeleken met een jaar eerder. “Wij blijven tekenen zien van een gestaag verbeterde Amerikaanse economie”, zei Stumpf die zich ook optimistisch toonde over de vooruitzichten voor Wells Fargo. Ook financieel topman John Shrewsbury  spreekt over een sterk kwartaal voor Wells Fargo en staat de bank er goed voor om te profiteren als de rente weer gaat aantrekken.

JP Morgan Chase nog steeds achtervolgt door schikkingen

JP Morgan Chase zag ook de resultaten in vergelijking tot vorig jaar toenemen, maar presteerde toch iets minder dan analisten hadden verwacht, omdat de Amerikaanse bank 1,1 miljard dollar (€870 miljoen) opzij had gezet voor de eventuele schikkingen. De grootste bank van de Verenigde Staten hield daardoor een nettowinst van 5,6 miljard dollar over. De omzet van JP Morgan Chase steeg overigens wel, met 5% t naar 24,2 miljard dollar. De Amerikaanse bank deed het alles bij elkaar aanmerkelijk beter dan in het derde kwartaal van vorig jaar, toen de bank onder de streep 380 miljoen dollar te kort kwam. JP Morgan Chase moest in dat kwartaal voor 13 miljard dollar schikken, vanwege de verkoop van rommelhypotheken. Topman Jamie Dimon spreekt van goede onderliggende resultaten, maar wel ziet hij dat de bank nog altijd te maken heeft met het moeizame economische herstel van landen buiten de Verenigde Staten.

Bank of America verwerkt grootste schikking ooit

Bank of America  heeft de winst in het derde kwartaal voor een heel groot deel zien verdwijnen door een kostbare schikking van bijna 17 miljard dollar (€13,4 miljard) voor de verkoop van risicovolle rommelhypotheken. Nog nooit moest een financieel bedrijf in de Verenigde Staten zo’n hoge schikking betalen. De schikking met onder meer het Amerikaanse ministerie van Justitie en diverse staten drukt in het derde kwartaal met maar liefst 5,3 miljard dollar voor belastingen op de resultaten van Bank of America, waardoor de bank onder de streep een bescheiden nettowinst van 168 miljoen dollar overhield. Een jaar eerder hield de bank nog 2,5 miljard dollar over. De omzet daalde met 1% tot 21,4 miljard dollar. De megaschikking was de laatste stap in een lange reeks van juridische geschillen. Onder leiding van bestuursvoorzitter Brian Moynihan spendeerde de bank meer dan 70 miljard dollar om de zaak te schonen. De meeste geschillen hadden te maken met Countrywide Financial en Merill Lynch, die de afgelopen jaren werden overgenomen. Topman Brian Moynihan is tevreden over het derde kwartaal. “We zagen meer activiteit en een toenemende winstgevendheid bij de meeste van onze onderdelen”, zegt hij.