Van Straelen: Niet alleen EIB leningen via banken

17 oktober 2014 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

De Europese Investeringsbank (EIB) dient zijn beleid rondom kredietverlening te verbreden, stelde MKB Nederland voorzitter Michaël van Straalen onlangs in de media. EIB kredietverstrekking via alternatieve financieringsvormen zou – naast leningen aan banken – het aanbod voor het MKB sterk verbeteren, en daarmee de financieringskansen voor ondernemers vergroten.

Afhankelijkheid van banken
Het MKB segment worstelt – sinds het uitbreken van de crisis – al enkele jaren met het voorzien in hun financieringsbehoefte. Banken hielden lange tijd de hand op de knip, en ook vandaag zijn banken nog altijd terughoudend in het verstrekken van krediet. Ondanks de opkomst van snelgroeiende financieringsvormen als crowdfunding is de afhankelijkheid van bankleningen anno 2014 zeer groot. “80% van de financiering van het MKB komt op de schouders van banken terecht, een percentage dat omlaag mag”, zei Minister Henk Kamp (Economische Zaken) in mei van dit jaar. Volgens Kamp dient het MKB meer te worden gefinancierd vanuit de kapitaalmarkt.

Europese Investeringsbank
Een dergelijke afhankelijkheid van banken binnen het bedrijfsleven is ook zichtbaar bij de geldleningen die worden verstrekt vanuit de Europese Investeringsbank (EIB)*. De EIB heeft in 2014 totaal zo’n €48 miljard beschikbaar voor de EU, maar hun geldleningen worden vrijwel uitsluitend via commerciële banken verstrekt, die ondanks het feit dat de EIB garanties afgeeft op de eerste verliezen zich nog altijd risicomijdend opstellen. Mede hierdoor is er bijvoorbeeld vorig jaar – van de in totaal €48 miljard – ‘slechts’ €1,3 miljard aan geldleningen vanuit de EIB terechtgekomen op de Nederlandse markt.

Leningen

MKB-Nederland
Tegen deze achtergrond stelde Michaël van Straalen, voorzitter van brancheorganisatie MKB-Nederland – samen met werkgeversorganisatie VNO-NCW – onlangs, dat de EIB niet alleen kredieten zou moeten afgeven via commerciële banken maar dat de investeringsbank ook moet kijken naar alternatieve financieringsvormen, zoals kredietunies, leasing, factoring, en MKB-fondsen. Dit zou het aanbod voor het MKB sterk verbeteren, en daarmee de financieringskansen voor ondernemers vergroten. En dat is, nu de economie weer begint aan te trekken, voor het MKBsegment van groot belang.

Wel zijn de twee belangenorganisaties verheugd over de groeiende activiteit van de EIB in Nederland. Zo lanceerde de EIB bijvoorbeeld onlangs het ‘Growth Finance Initiative’, waarbij de EIB innovatieve en groeiende bedrijven cofinanciering biedt.

Bekijk ook het laatste nieuws rondom het thema ‘alternatieve financiering

*De Europese Investeringsbank is een bank/orgaan van de Europese Unie zonder winstoogmerk met een AAA-rating, die tegen gunstige condities geld kan aantrekken vanuit de kapitaalmarkten.