MKB leunt te veel op bankfinanciering

09 mei 2014 Banken.nl 2 min. leestijd

Volgens minister van Economische Zaken Henk Kamp is het niet gezond dat het midden- en kleinbedrijf grotendeels wordt gefinancierd door de banken. Dat zei de minister tijdens een bijeenkomst in Den Haag over MKB-beurs NPEX, één van de initiatieven om die afhankelijkheid te verminderen. Banken blijken nog steeds voor 80% verantwoordelijk te zijn voor de financiering van het MKB. Minister Kamp vindt dat dit percentage omlaag moet. Het MKB moet meer door de kapitaalmarkt worden gefinancierd en minder door banken. Kamp noemde daarbij geen streefpercentage.

Overheid ondersteunt MKB-beurs NPEX

De economie vertoont de eerste tekenen van herstel en bedrijven willen weer meer investeren. Dit is dan ook het moment waarop alternatieven voor bankfinanciering moeten worden gestimuleerd volgens Kamp. Het ministerie verstrekt daarom onder meer een lening van €1 miljoen aan MKB-beurs NPEX. NPEX is een beurs voor MKB waar 32 bedrijven een notering hebben. Het totale verhandelbaar vermogen is €230 miljoen. Tienduizend beleggers zijn bij de beurs aangesloten. Deze week werd bekend dat de maker van laadpalen voor elektrische auto’s Fastned en chipmaker Roodmicrotec, dat al een Euronext-notering heeft, zich bij NPEX aansluiten.

MKB leunt te veel op bankfinanciering

Banken terughouden in financieren kleine bedrijven

Veel MKB-bedrijven hebben moeite om financiering via de banken rond te krijgen. Dat komt door de strengere regels dan voor de crisis waar de banken aan moeten voldoen. “Het midden- en kleinbedrijf vertegenwoordigt 60% van de economie. Als de economie aantrekt wordt het lastig als financiering door banken achterblijft. Tot nu toe is het probleem nog niet zo groot omdat er door de crisis weinig wordt geïnvesteerd”, aldus minister Kamp. Banken zijn terughoudend met het investeren in kleine bedrijven. Over het algemeen leiden zij verlies op kleinschalige leningen. Het grote aandeel van deze bedrijven in de economie heeft tot gevolg dat het van ‘algemeen belang’ is dat zij toegang hebben tot kapitaal. De MKB-sector garandeert de welvaart van de toekomst, volgens Kamp.

Garanties en hulp vanuit overheid

Minister Kamp is er geen voorstander van de Amerikaanse benadering, waar al dan niet institutionele beleggers het leeuwendeel van de financiering van het bedrijfsleven voor hun rekening nemen. “Maar het aandeel van banken moet wel omlaag”,  zegt Kamp. Het ministerie van Economische Zaken heeft meer initiatieven lopen om de financieringsstructuur te veranderen. Eén daarvan is de BMKB-regeling, waarin de overheid tot €1,5 miljoen garant staat voor leningen bij banken, als de kredietaanvrager de bank niet genoeg zekerheid kan bieden. Minister Kamp overweegt om de regeling uit te breiden naar andere niet-bancaire geldverstrekkers. Ook helpt het ministerie kredietaanvragers de aanvragen te verbeteren, wat de afhandelkosten voor banken moet drukken.