NHG: Aantal gedwongen woning verkopen neemt toe

06 oktober 2014 Banken.nl 1 min. leestijd
Meer nieuws over

Het aantal gedwongen woning verkopen waarbij een beroep is gedaan op de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is gestegen met 5% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dit blijkt uit cijfers van het Waarborgfonds Eigen Woning (WEW), de uitvoerende instantie van NHG. WEW verwacht dat het aantal gedwongen woning verkopen verder stijgt door het na-ijleffect van de crisis. Ook zullen door de aantrekkende woningmarkt meer huizen worden verkocht die 'onder water' staan.

Stijging van het aantal hypotheekgaranties 

In het derde kwartaal van 2014 hebben 30.300 huishoudens de aankoop of verbetering van hun woning met NHG gefinancierd. Dat betekent dat tot en met het derde kwartaal van 2014 er 10% meer garanties zijn verstrekt dan in dezelfde periode een jaar geleden. De toename van het aantal nieuwe garanties lijkt erop te wijzen dat eerdere signalen over het mogelijke herstel van de koopwoningmarkt worden bevestigd.

NHG

Gedwongen verkopen

In totaal hebben 3.587 huishoudens tot en met het derde kwartaal van 2014 een beroep gedaan op NHG vanwege een noodzakelijke verkoop van de woning met verlies. Dit betreft een lichte stijging van 5% ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Daarmee blijft het aantal verliesdeclaraties in verband met een noodzakelijke verkoop beheersbaar. Er wordt rekening gehouden met een verdere stijging van het aantal verliezen door het na-ijleffect van de crisis.