Rente op restschuld wordt vijf jaar langer aftrekbaar

08 september 2014 Banken.nl 1 min. leestijd
Meer nieuws over

De periode waarin de rente op een restschuld na verkoop van een huis aftrekbaar is, wordt verlengd van tien naar vijftien jaar. Dat heeft het kabinet vorige week afgesproken met de drie oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP, volgens RTL Nieuws. Deze maatregel gaat waarschijnlijk 1 januari 2015 in.

Restschuld

In Nederland staan circa 1,4 miljoen huizen onder water. Deze huiseigenaren zitten bij woningverkoop met een restschuld, omdat de hypotheekschuld dan hoger is dan de opbrengst van het huis. 

Steeds meer banken zijn het afgelopen jaar begonnen met het meefinancieren van restschulden. Toch is dit niet altijd een goede keuze. Ook is er een bepaalde terughoudendheid bij de consument voor het meefinancieren van restschulden bij een nieuwe hypotheek.

Rente

Stimulans voor doorstroming

Vereniging Eigen Huis (VEH) is positief over de maatregel om de aftrekbaarheid van de rente op restschuld te verlengen naar vijftien jaar. ‘Dit is een maatregel waar huiseigenaren die met een restschuld worstelen echt iets aan kunnen hebben, mits de banken hun aflossingstermijn ook verlengen naar vijftien jaar’, zegt directeur Rob Mulder van Vereniging Eigen Huis. ‘Maar wij pleiten nog steeds voor een periode van aftrekbaarheid die gelijk is aan de looptijd van de oorspronkelijke hypotheek. Dat is maximaal dertig jaar. Dat zou het voor huiseigenaren met restschuld een stuk makkelijker maken om te verhuizen. En dat is weer van groot belang voor de doorstroming op de woningmarkt.’

Dubbele woonlasten

Het kabinet heeft volgens RTL Nieuws ook overeenstemming bereikt over aftrekbaarheid bij dubbele woonlasten. Wie zijn oude huis niet verkocht krijgt, kan ook in 2015 de hypotheekrente voor deze woning nog drie (in plaats van de oorspronkelijke twee) jaar aftrekken.