VEH: Winstmarge hypotheekrente verdubbeld naar 0,8%

06 augustus 2014 Banken.nl 1 min. leestijd
Meer nieuws over

De gemiddelde overwinst die banken op de hypotheekrente boeken, is tussen oktober 2013 en mei dit jaar verdubbeld van 0,4 procentpunt naar 0,8 procentpunt. Dit meldt Vereniging Eigen Huis (VEH). Deze cijfers komen niet van banken zelf. VEH zegt op basis van een model van de Universiteit van Amsterdam voldoende data verzameld te hebben om winstmarges op hypotheken goed te kunnen volgen.

Extra winstmarge

Vooral op de populaire tienjaarsrente verdienen banken flink met een extra winstmarge van 1,05 procentpunt. Hierdoor betalen consumenten bij het afsluiten of herzien van een hypotheek van € 200.000 maandelijks €175 bruto rente te veel, zo meldt VEH.

De reden voor de gestegen rentemarges is de historisch lage hypotheekrente. Hierdoor kunnen banken bijna ongemerkt hun winstmarges op de rente vergroten, aldus VEH.

VEH - Winstmarge hypotheekrente verdubbeld

Onvoldoende concurrentie

Volgens VEH is in Nederland al jaren geen sprake meer van een gezonde concurrentie op de hypotheekmarkt. Ook worden nieuwkomers op de Nederlandse hypotheekmarkt ontmoedigd door een aantal toetredingsbarrieres opgelegd door De Nederlandsche Bank (DNB), zo blijkt uit een inventarisatie van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) onder buitenlandse partijen. Onder meer door de strenge vergunningseisen is de Nederlandse financiële markt voor hen vaak onaantrekkelijk. Ook de onzekerheid over de toekomst van de hypotheekrenteaftrek, de maximale hypotheekverstrekking en de NHG-eisen schrikken buitenlandse banken af.

Vereniging Eigen Huis riep minister Dijsselbloem van Financiën vorige week nog op serieus werk te maken van de conclusies van de ACM. 'Pas als er meer concurrentie is tussen geldverstrekkers, zal het huidige marktklimaat verbeteren waardoor overwinsten kunnen worden teruggedrongen'.