Van Lanschot Kempen presenteert €51,8 miljoen winst

30 augustus 2023 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Van Lanschot Kempen heeft in het eerste halfjaar van 2023 €51,8 miljoen winst geboekt, 7% meer ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden (€48,2 miljoen winst). Ondanks de winststijging is niet alles rozengeur en maneschijn bij de vermogensbeheerder. Zo stegen de kosten en leed de zakelijke tak juist verlies.

Al met al stelt CEO Maarten Edixhoven “zeer tevreden”  te zijn met de stabiele en winstgevende groei van het toevertrouwde vermogen met €3,2 miljard tot €115,2 miljard.

Ook Van Lanschot Kempen profiteerde flink van de huidige hoge rentestand: zo stegen de inkomsten uit rente met 67% tot €116,2 miljoen ten opzichte van het eerste jaar van 2022. Het effect daarvan op de totale winst is echter een stuk minder bij grootbanken als ING en Rabobank (die hun nettoresultaten zagen verdubbelen), omdat een private bank meer gericht is op vermogensbeheer dan op sparen en kredieten.

Minder goed nieuws vormen echter de verliezen van de zakenbank en het institutioneel vermogensbeheer; de afdelingen boekten een verlies van respectievelijk €4,8 miljoen en €1,9 miljoen. Ook stegen de kosten, mede door extra uitgaven voor de integratie van recente overnames van onder meer Robeco en Mercier Vanderlinden.

Van Lanschot Kempen presenteert €51,8 miljoen winst

Het Financieele Dagblad schrijft dat analisten adviseren dat Van Lanschot Kempen zijn matig presterende afdelingen beter van de hand kan doen. Volgens de krant zou de zakenbank te klein zijn om wereldwijd de strijd aan te gaan met grotere internationale concurrenten. Daarnaast zouden de inkomsten uit beursgangen, fusies en overnames te gevoelig zijn voor conjuncturele schommelingen.

Tegenover het FD stelt Edixhoven echter dat dat institutioneel vermogensbeheer en de zakenbank onmisbaar zijn voor zijn bank, ook in mindere tijden.

“Veel van onze concurrenten bieden alleen vermogensbeheer aan. Wij bieden meer, zijn betrokken bij alle grote financiële beslissingen van onze klanten. Dat kan ook een beursgang van het familiebedrijf zijn of een overname. In bepaalde sectoren, zoals vastgoed en life sciences, hebben we expertise in heel Europa en ook in de Verenigde Staten”, aldus de CEO tegenover het FD.

Al erkent de CEO dat de verliezen niet structureel moeten worden. “Ze moeten niet te veel in de weg gaan zitten. Daarom is het nu belangrijk om daar kosten te reduceren en ervoor te zorgen dat we klaar zijn als de markt weer aantrekt.”