NLInvesteert roept op tot recessie-solidariteit met mkb-ondernemers

16 augustus 2023 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

“Nederlandse mkb-bedrijven zijn de in de greep van een naderende recessie.” Dat stelt het financieringsplatform NLInvesteert, dat merkt dat er steeds meer seinen op rood springen.

“Het aantal probleemschulden valt in onze portefeuille nog erg mee”, legt directeur Dirkjan Takke uit. “Ook het rendement voor investeerders blijft op niveau. In de gevallen dat het dreigt mis te gaan met een ondernemer, is het overleven van het bedrijf echter ons uitgangspunt. Ondernemers verdienen die solidariteit.” 

De problemen bij NLInvesteert zouden zich vooralsnog tot een handjevol ondernemers beperken. Het leeuwendeel – zo’n 93,5% van de ondernemers – voldoet keurig aan hun betalingsverplichtingen volgens het rente- en aflossingsschema.

NLInvesteert roept op tot recessie-solidariteit met mkb-ondernemers

De rest (6,5%) van de gefinancierde ondernemers vraagt echter om “een verhoogde dijkbewaking”. Een jaar geleden ging het volgens Takke nog om 5%. “Het grootste deel van de ondernemers op onze ‘watch list’ gaat uit deze moeilijke fase komen. Vaak gaat het om liquiditeitsproblemen die tijd vragen. Die tijd willen we dan ook voor ze regelen, liever dan ze nog verder in de problemen brengen.” 

Non-bancaire financiering wordt belangrijker

Oplopende kosten, belastingschulden die terugbetaald moeten worden en problemen in de waardeketen leiden volgens het financieringsplatform tot “een enorme uitdaging voor veel ondernemers”.

“We zien helaas dat banken een primaire neiging hebben om hun krediet terug te brengen in moeilijke tijden”, vervolgt Takke zijn uitleg. “Dan gaat het voor een ondernemer van kwaad naar erger.

De NLInvesteert-directeur merkt op dat ondernemers in de hele eurozone steeds vaker een negatief antwoord op kredietaanvraag bij een bank krijgen. “Het is daarmee duidelijk dat non-bancaire financiering steeds belangrijker wordt om groei in het mkb te kunnen blijven stimuleren.

“Ook bij de hybride financiering zoals wij die verstrekken – een combinatie van geld van investeerders en traditionele kredietverstrekkers - wordt het echter lastiger. De vrees voor een recessie zorgt ervoor dat bijvoorbeeld ook investeerders scherper naar hun rendement kijken.”

Ondanks de lastige marktomstandigheden stelt het financieringsplatform dat het met de getroffen ondernemers zoekt naar oplossingen.

“Ook onze beleggers tonen begrip voor ons streven naar continuïteit”, gaat Takke verder. “Dat kan betekenen dat we een lening verlengen. Niemand heeft er baat bij als een ondernemer failliet gaat. We verwachten natuurlijk wel van de getroffen ondernemers dat zij zelf ook commitment tonen en hard aan een oplossing werken.”