ABN AMRO: Minder failliete zakelijke dienstverleners

04 augustus 2014 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel

Sinds het begin van 2014 is het aantal faillissementen in de zakelijke dienstverlening gedaald. Zo sloten in april 143 bedrijven in de sector de deuren. Dat is een verbetering van 7% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. ABN AMRO verwacht dat deze ontwikkeling zich voortzet. Het economisch herstel, ook al is het gematigd, zal hier een bijdrage aan leveren.

De verwachting is dat alle sectoren die zakelijke diensten afnemen een volumegroei zullen realiseren. Tegelijkertijd benadrukt ABN AMRO dat er ook minder gunstige factoren zijn, zoals de sterke concurrentie en structurele druk op marges in sommige sectoren. Ook de groei van het aantal nieuwe bedrijven en de bijbehorende concurrentie beïnvloedt het aantal faillissementen in negatieve zin. Toch verwacht ABN AMRO per saldo een daling van het aantal faillissementen tot gemiddeld 120 gevallen per maand ultimo dit jaar.

ABN AMRO - Minder Faillisementen

Uitzendbranche en Arbeidsbemiddeling wijken af

De ontwikkelingen in de branche Uitzendbureaus en Arbeidsbemiddeling wijken af van de andere subsectoren. Hier is het aantal faillissementen in de eerste vier maanden van dit jaar juist gestegen. ABN AMRO denkt wel dat de piek van het aantal faillissementen is bereikt. Dat blijkt bijvoorbeeld uit het aantrekken van het aantal uitzenduren sinds het derde kwartaal van 2013. Het aantal faillissementen in de branche Schoonmaak en Hoveniers schommelt tussen 10 en 11 per maand sinds augustus 2011. In de branche Beveiliging en Opsporing is eveneens sprake van stabilisering. Hier schommelt het aantal faillissementen sinds september 2010 tussen 2 en 3 per maand. De subsector Juridische Diensten en Accountancy onderscheidt zich in positieve zin en heeft de laagste faillissementsgraad van alle subsectoren in de Zakelijke Dienstverlening.