‘Gevaar Trojaanse paarden voor mobiel bankieren neemt toe’

01 maart 2023 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Experts van Kaspersky hebben in het afgelopen jaar bijna 200.000 Trojaanse paarden voor mobiel bankieren ontdekt. Een verdubbeling ten opzichte van het jaar daarvoor en tevens het hoogste aantal ooit dat in de afgelopen zes jaar is gerapporteerd. Dat blijkt uit het rapport ‘The mobile malware threat landscape in 2022’ van Kaspersky.

Met de opkomst van mobiele diensten en technologieën is het niet gek dat criminelen zich steeds vaker richten op de cyberwereld. Om deze groeiende zorg aan te pakken, monitoren Kaspersky-experts voortdurend de dreigingen in het mobiele landschap, volgen ze de belangrijkste trends en houden ze gebruikers en de cybersecurity-community op de hoogte van potentiële gevaren. Zo detecteerde het cybersecuritybedrijf in 2022 maar liefst 1.661.743 malware- of ongewenste software-installaties.

De Kaspersky-experts noemen daarbij ‘Trojaanse paarden’ als een van de meest voorkomende en verontrustende bedreigingen voor mobiel bankieren. Met dergelijke aanvallen wordt getracht om de gegevens van online bankieren of e-betalingssystemen te achterhalen.

‘Gevaar Trojaanse paarden voor mobiel bankieren neemt toe’

Cybercriminelen zouden ‘Trojan Banker malware’ via zowel officiële als onofficiële app stores verspreiden. Dergelijke programma’s vragen de gebruiker vervolgens toestemming om verdere softwarepakketten te installeren die zogenaamd nodig zouden zijn voor het functioneren van het programma. Wie die pakketten vervolgens download, zet zijn telefoon open voor cybercriminelen.

In totaal detecteerde het bedrijf afgelopen jaar 196.476 Trojaanse paarden voor mobiel bankieren, een record ten opzichte van de afgelopen zes jaar. Dit zou volgens Kaspersky-experts onderstrepen dat criminelen zich specifiek richten op mobiele gebruikers en steeds meer geïnteresseerd zijn in het stelen van financiële gegevens en actief investeren in het maken van nieuwe malware, met grote financiële gevolgen voor hun slachtoffers.

Financieel gewin

“Ondanks de daling van het totale aantal malware-installaties is de aanhoudende groei van Trojaanse paarden voor mobiel bankieren een duidelijke aanwijzing dat cybercriminelen zich richten op financieel gewin”, legt Tatyana Shishkova (beveiligingsexpert bij Kaspersky) uit.

“Nu ons leven steeds meer draait om mobiele apparaten, is het belangrijker dan ooit dat gebruikers waakzaam blijven tegen mobiele bedreigingen en de nodige stappen ondernemen om zichzelf te beschermen.”