Belgische internetbank Keytrade Bank groeit door

09 juli 2014 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel

De Belgische internetbank Keytrade Bank ziet zijn klantenbestand groeien. In 2013 is het aantal klanten met 8% toegenomen tot meer dan 180.000. Keytrade Bank is een dochter van Crelan, de op zes na grootste bank van België. De coöperatieve bank en verzekeraar Crelan geldt als opvolger van ondermeer de voormalige financiële instelling Landbouwkrediet. Keytrade Bank is een van de eerste banken in België die begonnen zijn met online bankieren. In België is de bank marktleider op het gebied van online transacties.

Onderscheidende propositie

Dankzij de praktische website, de toegankelijkheid van het online bankieren en beleggen heeft Keytrade Bank een snelle opmars gemaakt in de Belgische bankwereld. In 2011 werd Keytrade Bank door het prestigieuze tijdschrift Moneytalk uitgeroepen tot de beste bank van België. Het business model, de klantenservice, het aanbod van diensten en transparantie vielen bij de beoordeling in positieve zin op. Keytrade Bank is sinds 2012 ook actief als online broker op de Nederlandse beleggingsmarkt en is de concurrentie aangegaan met BinckBank. De Belgische internetbank heeft een vestiging in Rotterdam.

Belgische internetbank Keytrade Bank groeit door

Groei, maar lichte daling opbrengsten

Thierry Ternier, CEO van Keytrade Bank meldde dat ondanks de groei van het aantal klanten, de bedrijfsopbrengsten daalden. In 2013 kwamen de opbrengsten uit op €47,32 miljoen, een daling met 2%. Volgens Ternier als gevolg van  de daling van de rente-inkomsten en de lichte stijging van makelaarsinkomsten. De daling van de lange termijnrente drukte volgens Ternier zwaar op het rendement van de Belgische spaarrekeningen, een belangrijke activiteit voor Keytrade Bank. Daarnaast steeg de belastingdruk voor bankactiviteiten aanzienlijk. De nettowinst bedraagt €15,6 miljoen en het totaal beheerd vermogen kwam in 2013 uit op meer dan €7,2 miljard euro, een stijging van 20%.

Minder trading activiteit

“Ook de trading activiteit lag lager dan normaal”, zegt Ternier. “In vroegere crisissen zagen we dat beleggers na enkele maanden de weg naar de beurs terugvonden. De financiële crisis die uitbrak in 2008 heeft echter jarenlang mensen weggehouden van de beurs. Pas tegen het einde van 2013 zagen we de interesse voor de beurs weer aantrekken”, aldus Ternier. In het lopende jaar 2014 wil Keytrade Bank blijven inzetten op online banking en trading. Daarnaast wil de bank zich ook meer wagen op het terrein van daily banking en investeringen in fondsen.