Zo kan je als bank de liquiditeit van een ondernemer vergroten

28 september 2022 Banken.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Wanneer er een economische crisis is, hoor je vaak dat bedrijven omvallen door een gebrek aan liquiditeit. Niet goed voor het bedrijf, dat is logisch. Maar ook niet goed voor de bank of kredietverstrekker. Het is in niemands belang dat een bedrijf failliet gaat. Gelukkig zijn er diverse manieren om de liquiditeit van een ondernemer te vergroten. In dit artikel vind je drie van deze manieren.

Factoring

Een dienst die je als bank of kredietverstrekker kunt aanbieden is factoring. Tot een aantal jaar geleden werd factoring alleen gedaan door grote bedrijven. Inmiddels kan het MKB en zelfs een zzp’er dankzij bedrijven zoals The Blue Factor de rekeningen uitbesteden. Dat houdt factoring namelijk in. De ondernemer krijgt een krediet door de openstaande facturen te verkopen. De kredietverstrekker moet dus wachten tot de factuur betaald wordt, maar de ondernemer kan door met ondernemen.

Factoring heeft voor- en nadelen. Op de website van Blue Factor kan je meer informatie over factoring vinden. Een goede liquiditeit is natuurlijk belangrijk, voor een bedrijf en de kredietverstrekker. Factoring kan daar een positieve rol in spelen.

Zo kan je als bank de liquiditeit van een ondernemer vergroten

Neem een adviserende rol in

Het is leuk dat een ondernemer een bedrijfsplan heeft, maar het gaat ook om de investering die jij als kredietverstrekker hebt gedaan. Daarom is het helemaal niet vreemd om actief mee te denken. Debiteurenbeheer is altijd een heikel punt. Veel facturen worden te laat betaald. Samen met de ondernemer kan je kijken naar manieren om het debiteurenbeheer te verbeteren. Misschien een kortere betaaltermijn. Daarnaast kan je het betalen wellicht makkelijker maken.

En als je toch de rol van adviseur hebt ingenomen, kijk dan meteen naar de uitgaande geldstromen. Een vers paar ogen kijkt op een andere manier naar investeringen en kan misschien nog wel beter inschatten of dit het goede moment is om een financieel risico te gaan lopen.

Durf zelf ook een risico te nemen

Met de bankencrisis nog heel vers in het geheugen zijn veel kredietverstrekkers voorzichtig geworden. En terecht, want niemand wil opnieuw in die situatie terechtkomen. Toch verdient een goed plan van een enthousiaste ondernemer het om gefinancierd te worden. Door voor voldoende liquide middelen te zorgen, vergroot je de kans op succes. En daar heb je op termijn zelf ook alleen meer aan.

De kennis heb je als kredietverstrekker in huis om de juiste keuze te maken. De durf zal dan vanzelf komen.