Mobiquity: 'Duurzaamheidsbeleid banken niet concreet en doelgericht genoeg'

14 september 2022 Banken.nl 2 min. leestijd

Hoewel Nederlandse banken al geruime tijd de brede maatschappelijke trend naar duurzaamheid onderschrijven, mag het volgens Mobiquity allemaal een stuk concreter en doelgerichter. Het consultancybureau deed onderzoek naar het duurzaamheidsbeleid onder 602 bankiers uit Australië, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Nederland.

Al met al zou bijna de helft van de topmanagers aangeven dat hun bank geen ESG-criteria (environment, social en governance) meet. Hierdoor zou het vrijwel onmogelijk zijn om het effect van hun duurzaamheidsbeleid te meten, waardoor vervolgens niet effectief duurzaam gebankierd kan worden. “Duurzaamheidsbeleid blijft vooralsnog bij woorden”, concludeert Mobiquity.

Meten is weten

“Duurzaam bankieren begint met meten”, legt Peter-Jan van de Venn (hoofd Fintech bij Mobiquity) uit. “Daar valt voor bijna de helft van de Nederlandse banken veel te winnen. Technologieën zoals geavanceerde data-analyse, blockchain of kunstmatige intelligentie kunnen banken helpen om hun ESG-strategieën, doelstellingen en targets te evalueren en hun impact op het milieu te verminderen.”

De Mobiquity-onderzoekers stellen dat banken op de korte termijn investeren in emissierechten. Hiermee koopt men hun CO2-uitstoot, maar wordt er feitelijk gezien niet verduurzaamd waardoor het risico op greenwashing toeneemt. De onderzoekers stellen dan ook dat banken zoekende zijn als gaat om langere termijn commitment om de duurzaamheidsdoelen te halen. Van der Venn ziet echter volop kansen voor langdurige oplossingen.

Nieuwe digitale technieken zouden volgens Van der Venn kunnen bijdragen aan het halen van duurzaamheidsdoelen op langere termijn. “Er is al een app-feature waarmee klanten inzicht krijgen in hun eigen CO2-verbruik. Daarnaast wordt hard gewerkt aan AI-methodes voor banken die ESG-targets meten. Dit draagt bij aan het verduurzamen van beleggingsportfolio’s en het toetsen van duurzaamheid van leveranciers en klanten.”

Concurrentievoordeel

Uit het onderzoek komt verder naar voren dat banken in alle onderzochte landen steeds meer het belang van duurzaam bankieren inzien. De onderzoekers waarschuwen echter dat er einde komt aan de vrijblijvendheid, omdat toezichthouders en overheden een steeds dwingender beleid voeren. Zo hebben de Europese commissie en de Europese Centrale Bank in 2020 en 2021 richtlijnen en verordeningen gepubliceerd die banken verplichten om ESG-risico’s in hun bedrijfsvoering te integreren.

Daarnaast stelt men dat duurzaam bankieren ook veel voordelen kan opleveren. Duurzaam bankieren zou namelijk gepaard gaan met efficiënter en winstgevend werken. Daarnaast verlangen klanten simpelweg een duurzaam beleid van hun bank. “Banken moeten niet wachten en starten met experimenteren. De route is nog niet duidelijk, maar kansen zullen zich voordoen en zullen een belangrijk concurrentievoordeel bieden”, aldus Van der Venn.