Waarom je beter nu kunt beginnen met sparen dan wachten op hogere rente

25 augustus 2022 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Na jaren van dalingen zitten de rentes eindelijk weer in de lift. Daarmee wordt sparen weer aantrekkelijker. Maar kun je beter nu een spaardeposito openen of wachten tot de rentes verder zijn opgelopen? Spaarplatform Raisin.nl berekende dat het vrijwel altijd loont om nú in te stappen.

Mensen die wat geld opzij willen zetten voor de toekomst kunnen onder meer kiezen voor spaardeposito’s. Bij deze manier van sparen staat het ingelegde geld de gehele looptijd vast. Daardoor kun je als spaarder rekenen op een hogere rente dan bij een spaarrekening waar je ieder moment geld vanaf kunt halen, maar net als het geld staat ook de rente vast voor de gehele looptijd.

Rendement looptijd 1 jaar

Met de huidige oplopende rentes lijkt het dan ook aantrekkelijk nog even te wachten met het openen van een deposito totdat de rente nog hoger staat. Zo verdubbelde de rente op spaardeposito’s met een looptijd van 1 jaar in de laatste 3 maanden zelfs van 0,85% naar 1,70%.

Volgens Raisin.nl is wachten echter zelden de moeite waard, simpelweg omdat je gedurende de tijd dat je wacht geen rente opbouwt.

Rendement looptijd 2 jaar

Het maakt daarbij nauwelijks uit of het nou gaat om een deposito van 1, 2 of 3 jaar. Het spaarplatform ging in zijn berekening uit van een startrente van 1,5% en kwam zo tot de conclusie dat nu instappen vrijwel altijd het meeste rendement oplevert.

“Vaak maak je het mislopen van rente gedurende de wachtperiode niet meer goed”, vertelt algemeen directeur Eelco Habets, “ook niet als je het geld tijdelijk op een rentedragende spaarrekening zet. En ook al zouden de depositorentes vier jaar lang stijgen met sprongen van 0,4% per kwartaal.”

Rendement looptijd 3 jaar

“Bij Raisin verwachten we weliswaar dat er nog rek zit in de rentes, maar we raden spaarders tegelijkertijd aan om hoe dan ook in actie te komen”, geeft Habets aan.

Daarvoor bestaan volgens de directeur verschillende mogelijkheden om het rendement te optimaliseren. “Dit kan ook met korte looptijden – die leveren in marktomgevingen met stijgende rentes de hoogste rendementen op – of splits het geld op in diverse looptijden met de slimme depositoladder als spaarmethode.”