NBWM prijsvechter op Nederlandse valutamarkt

04 juli 2014 Banken.nl 2 min. leestijd

De Nederlandsche Betaal en Wissel Maatschappij (NBWM) wil de strijd aangaan met de grote banken om de tarieven van valutaconversies omlaag te krijgen. “Wij zijn de BinckBank van de valutahandel”, zegt Pieter-Jan Datema, voormalig directeur Saxo Bank Nederland en mede-oprichter van NBWM. “De drie grote banken ABN AMRO, ING en Rabobank hebben de valutamarkt altijd heel goed beschermd, concurrentie was er nooit. Het is een goed bewaard geheim gebleven, waarin veel geld te verdienen was. Wij gaan de monopolie positie van de grote banken doorbreken, stelt Datema.

Groot gedeelte bedrijven niet goed bedient

In een interview met Follow the Money vertelt Datema dat in Nederland 33.000 bedrijven te maken hebben met vreemde valuta. Daarvan wordt enkel de top 100 grootste bedrijven goed bediend door de drie grote banken ABN AMRO, Rabobank en ING. Alle andere bedrijven zijn overgeleverd aan de grillen van de accountmanager, want die bepaalt wat ongeveer de koers zou moeten zijn. Bij de ene bankmedewerker kan dit goed uitpakken, maar de andere kijkt er minder goed naar en dan pakt het slechter uit voor het bedrijf”, legt Datema uit.

NBWM - Valuta

Interessant voor bedrijven met een omzet tot €300 miljoen

De nieuwkomer richt zich op bedrijven met een omzet tot €300 miljoen. Grotere ondernemingen kunnen bij hun eigen bank vaak al lage koersmarges bedingen, zegt mede-oprichter Laurens Maartens tegen Het Financieele Dagblad. “Bij deze categorie zijn valutatransacties sowieso onderdeel van een totaalpakket bij de bank. Ze nemen een hele waaier aan diensten af. Daar komen wij niet tussen”, zegt Maartens, evenals Datema voormalig bankier van Saxo Bank Nederland.

30% tot 40% goedkoper, maar nog fractie van handelsvolume

NBWM heeft het hele vergunningstraject doorlopen en kon na verkrijging van een DNB-vergunning in februari live gaan met het platform waarmee NBWM het Nederlandse bedrijfsleven voorziet van buitenlandse valuta in de vorm van spot- en termijncontracten en het overboeken van buitenlandse betalingen. De financiële instelling claimt 30% tot 40% goedkoper te zijn dan de bestaande banken. De lage kosten maken dat mogelijk, aldus Maartens tegenover Het Financieele Dagblad. Inmiddels converteert NBWM voor ongeveer 150 klanten €1 miljard op jaarbasis en pakt daarmee een fractie van het totale handelsvolume op de valutamarkt dat 5,3 biljoen dollar per dag bedraagt.

De tijdgeest is in het voordeel

De Nederlandsche Betaal en Wissel Maatschappij is van start gegaan zonder een grootscheepse marketingcampagne. “We gaan er nog wel wat ruchtbaarheid aan geven, maar putten vooralsnog uit ons eigen netwerk”, zegt Maartens. De timing in ieder geval goed. “Het leeft enorm, dalende valuta’s zijn voorpaginanieuws geworden”, zegt de voormalige Saxo Bank bankier. “Kleine exporteurs zijn geneigd hun valutarisico standaard bij de huisbank af te dekken, maar particuliere beleggers deden tien jaar geleden ook alles via de eigen bank. Dat is dankzij partijen als BinckBank toch echt verandert”, aldus Maartens.