ONL-voorzitter Hans Biesheuvel: ‘Een mkb-bank is hard nodig’

11 mei 2022 Banken.nl 1 min. leestijd
Meer nieuws over

Nederland kan zich opmaken voor een nieuwe bank die zich speciaal richt op het mkb. Omdat de Tweede Kamer onlangs (opnieuw) een motie aannam van CDA-Kamerlid Mustafa Amhaouch, was de politiek verplicht om de komst van een mkb-bank te onderzoeken. Een jaar geleden liet voormalig staatssecretaris van Economische Zaken Mona Keijzer nog weten niets te zien in de komst van een mkb-bank.

In het radioprogramma BNR Nieuwsradio laat Hans Biesheuvel, voorzitter van Ondernemend Nederland (ONL), weten enthousiast te zijn over het nieuws. Het klinkt Biesheuvel als muziek in de oren dat ondernemers voor financiering binnenkort niet afhankelijk zijn van de traditionele grote banken.

“Sinds de start van ONL – negen jaar geleden – bestond al het idee van een mkb-bank”, aldus Biesheuvel. De ONL-voorzitter verwacht dat de toekomstige bank een plek wordt waar ondernemers die financieringen zoeken, onafhankelijk en goed worden geholpen. Biesheuvel wijst daarbij naar de British Business Bank in het Verenigd Koninkrijk. “Die is jaren geleden ingevoerd en dat werkt ontzettend goed.”

De ONL-voorzitter stelt in het radioprogramma dat het belangrijk is dat er bij de mkb-bank onafhankelijk wordt gekeken naar financieringsvoorstellen. Zelf claimt hij goede ervaringen te halen met Qredits, een microfinanciering in Nederland die het “fantastisch doet”. Wat Biesheuvel betreft is de mkb-bank daar een vervolg op. “Maar dan voor grotere financieringen. En niet alleen om geld te lenen, maar ook voor leasen en factoring.” Het moet volgens Biesheuvel een platform zijn dat vanuit de ondernemer redeneert.

De ONL-voorzitter wijst erop dat er tegenwoordig nog maar drie banken zijn die financieringen kunnen verstrekken. “Een aparte bank voor die groep is dan ook hard nodig.”