Vrouwelijke ondernemers wijken uit naar alternatieve financieringen

03 maart 2022 Banken.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Uit onderzoek van ABN AMRO blijkt dat vrouwelijke ondernemers meer moeite moeten doen om bij conventionele banken kapitaal aan te trekken dan mannen. Volgens Creddo wijken vrouwelijke ondernemers daardoor vaker uit naar alternatieve financieringen dan mannen.

Volgens de alternatieve financier voelen vrouwen zich vaak niet gehoord bij de grote banken. Ze krijgen niet alleen lastiger een lening of een krediet, maar ook als het gaat om het verkrijgen van advies, staat de vrouw vaak al op achterstand. Als voorbeeld geeft Creddo het bellen met een financieel adviseur. "Vrouwen willen vaak persoonlijk advies over hun onderneming. Ze merken dat mannelijke financieel adviseurs een minder goed advies aan een vrouw kunnen geven, dan als een man de vraagsteller is."

Creddo ziet dan ook een duidelijke trend: steeds meer vrouwen gaan op zoek naar alternatieve financiering. Ze zoeken een aanbieder die ze wel kan helpen, en die ook het vertrouwen in vrouwen geeft. Divers en inclusief bankieren en leningen verstrekken, wordt steeds belangrijker.

Vrouwelijke ondernemers wijken uit naar alternatieve financieringenLastiger om een onderneming te starten

Doordat het verstrekken van leningen zo op mannen is gericht, is het voor vrouwen lastiger een onderneming te starten. Bijna zes op de tien vrouwen ervaart moeilijkheden om een eigen bedrijf op te richten, terwijl dit voor minder dan de helft van de mannen geldt. Vrouwen merken dat het ontbreekt aan rolmodellen of een mentor aan wie ze zich kunnen spiegelen. Dat staat in het rapport ‘Het belang van inclusiviteit in financiële dienstverlening’ van ABN AMRO.

Daar komt nog bij dat vrouwen vaak ervaren dat het ze ontbreekt aan voldoende financiële kennis om soms complexe financiële producten te doorgronden. Geldverstrekkers kunnen daar op inspelen door te werken aan de communicatie en financieringen op maat aan te bieden.

Vrouwen ondernemen anders dan mannen

Vrouwelijke ondernemers ondernemen op een andere manier dan mannen. Zo wagen veel vrouwelijke ondernemers zich liever niet aan venture capital, maar zoeken zij liever steun bij alternatieve financiers. Wat hetzelfde is aan mannen en vrouwen, is de passie en de wil om het bedrijf te laten groeien, om het uit te bouwen. Alleen doen vrouwen daar wel langer over dan mannen.

Ook hebben vrouwen volgens financiers een andere mindset. "Vrouwelijke ondernemers vinden het soms lastig om een lening af te sluiten. Ze sparen liever dan dat ze met het geld van anderen risico’s nemen. Bovendien sta je bij durfkapitaal als ondernemer meer op de voorgrond."

Financiers voor vrouwen

Financiers die zich bij Fundright hebben aangesloten, richten zich op diverse teams. Oftewel: teams met evenveel vrouwen als mannen. Ook zijn er financiers die zich geheel op vrouwen richten. Dan is het de norm dat vijftig procent van de topmensen bestaat uit vrouwen. Steeds meer financiers kijken naar de man-vrouw verdeling in bedrijven.

Vrouwen die in technologie ondernemen, kunnen sinds vorig jaar ook terecht bij de Europese Unie. Het programma ‘TechEU’ zet bijvoorbeeld vrouwen vooraan op het gebied van deep tech.

Aantal vrouwelijke ondernemers neemt wel toe

Ondanks dat vrouwen problemen ervaren bij het beginnen van een eigen bedrijf en het verwerven van fondsen, neemt het aantal vrouwelijke ondernemers in Nederland wel toe. Uit onderzoek van Techleap blijkt dat de meeste vrouwen aan de slag gaan als zzp’er. Wanneer er gekeken wordt naar het aantal vrouwen met een bedrijf met personeel, is er ook een kleine groei te zien.