Coronasteunmaatregelen zorgen voor historisch laag aantal faillissementen

12 januari 2022 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Komt er in 2022 een vertraagde faillissementenpiek? Het is de vraag die veel Bijzonder Beheer-experts zich hardop afvragen, maar vooralsnog onbeantwoord blijft.

De cijfers uit 2021 laten in ieder geval een historisch laag aantal faillissementen zien: in totaal sloten 1.809 bedrijven definitief hun deuren. Ter vergelijking: in 2019 gingen er bijna dubbel zoveel bedrijven failliet (3.765) en ook 2020 eindigden met aanzienlijk meer faillissementen (3.157). Dat blijkt uit onderzoek van Altares Dun & Bradstreet.

Volgens David Verheecke, Managing Director Benelux bij de bedrijfsdataspecialist, zagen we deze historisch lage aantallen voor het laatst begin jaren negentig. “Het lage aantal wordt naar verwachting veroorzaakt door de overheidssteun vanwege alle coronamaatregelen. Als we kijken naar hoe het aantal faillissementen zich normaliter verhoudt tot de ontwikkeling van het BBP, zou het aantal veel hoger moeten liggen.”

Aantal faillissementen per maand

Ook voor Verheecke is het vooralsnog onduidelijk hoe de toekomst er uit komt te zien als de overheidssteun volledig wordt losgelaten. De kans is volgens hem groot dat er een golf aan faillissementen komt. “Maar hoe hoog die is, is lastig te voorspellen. Bedrijven doen er hoe dan ook goed aan de financiële situaties van hun klanten nauw in de gaten te houden, om te voorkomen dat ze straks voor onaangename verrassingen komen te staan.”

Handelssector hardst getroffen

De laatste maand van het jaar kende 156 faillissementen, ter vergelijking: in 2020 en 2019 gingen in december respectievelijk 203 en 319 bedrijven bankroet. Terugkijkend op het afgelopen jaar gingen in de maanden maart (193), juni (165) en november (207) de meeste bedrijven failliet.

Uit het onderzoek komt tot slot naar voren dat de faillissementscijfers niet één op één te herleiden zijn naar de sectoren die zwaar lijden onder de coronacrisis. Hoewel cafés en restaurants bijna even lang dicht als open waren, zijn er in 2021 slechts 100 horecagelegenheden failliet gegaan. In 2019 waren dat er 151 en in 2020 waren dat er 192. Een sector die zwaarder lijdt is de bouw: dit jaar gingen 311 bedrijven in deze sector failliet. Het hoogste aantal faillissementen (315) in 2021 werd genoteerd in de handelssector.