ABN AMRO Markets stopt verkoop aandelenderivaten

11 juni 2014 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel

Om kosten van het onderdeel Markets te verminderen en in te spelen op de veranderde klantbehoefte stopt ABN AMRO met het aanbieden van aandelenderivaten en eigen structured products en voegt de bank de vijf Regional Treasury Desks (RTD) samen in één centrale afdeling. Dat meldt ABN AMRO na een strategische review van de activiteiten van Markets. Deze reorganisatie heeft gevolgen voor ongeveer 100 van de 300 FTE die werkzaam zijn binnen Markets en ondersteunende afdelingen. De desbetreffende medewerkers zijn dinsdagochtend ingelicht.

Strategische review Markets

Toenemende wet- en regelgeving, de hoge kosten voor technologie en het feit dat het klantcontact steeds meer via digitale kanalen verloopt zijn aanleiding geweest voor een strategische review van de activiteiten van Markets, onderdeel van Merchant Banking. De uitkomst van de review is dat de producten en dienstverlening van Markets meer focus krijgen. Dit betekent dat geen aandelenderivaten en eigen structured products meer worden aangeboden vanuit Markets. De focus van dit onderdeel zal komen te liggen op vreemde valuta, rente- en commodity-derivaten, securities financing, obligaties en aandelen brokerage en research. 

ABN AMRO Markets

Concentratie van Markets activiteiten 

De nieuwe strategie begeografische aanwezigheid van Markets. Na de reorganisatie zijn de vijf Regional Treasury Desks geconcentreerd in één centrale afdeling. De Markets activiteiten in Azië zijn te kleinschalig en zullen daarom worden beëindigd. Markets blijft wel aanwezig in de Verenigde Staten en zal daar producten blijven aanbieden aan ECT-klanten, Financial Institutions en Nederlandse klanten die actief zijn in de Verenigde Staten.

Personele gevolgen

De reorganisatie heeft gevolgen voor de 300 FTE die werkzaam is binnen Markets en de ondersteunende afdelingen. In totaal schrapt ABN AMRO ongeveer 100 voltijdsbanen, het merendeel in Nederland.  De helft van deze medewerkers zijn werkzaam binnen Markets en de andere helft bij ondersteunende afdelingen.