Online broker Trade Republic opent digitale deuren in Nederland

20 oktober 2021 Banken.nl 1 min. leestijd
Meer nieuws over

De Nederlandse online brokermarkt krijgt er een speler bij: het Duitse Trade Republic heeft aangekondigd wachtlijsten te openen voor klanten in Nederland en Italië. Trade Republic claimt in Europa meer dan één miljoen klanten te bedienen, waarmee het één van de grootste brokers in Europa is.

Het huidige aanbod van Trade Republic omvat aandelen, indexfondsen, cryptomunten en derivaten. De online broker rekent geen commissie, maar een vast bedrag van één euro per transactie. Met deze lage tarieven is de broker de strijd aangegaan met gevestigde spelers in Duitsland, zoals Deutsche Bank, Commerzbank en de Duitse tak van ING.

Die lage kosten kunnen ze zich permitteren omdat ze inkomsten halen uit beide zijden van de transactie. Naast het vaste bedrag van één euro per transactie, betalen handelsplatformen en beurzen de brokers voor de orderstroom die ze aanleveren. Trade Republic doet dit bijvoorbeeld bij handelsplatform LS Exchange. En dat verdienmodel werkt goed voor de Duitse broker; het totaal beheerde vermogen bedraagt in twee jaar tijd ruim €6 miljard.

Online broker Trade Republic opent digitale deuren in Nederland

Beleggen voor de kleine man

Trade Republic – net zoals andere online brokers – positioneert zich als een voorvechter van de kleine belegger en claimt dat iedereen het recht zou moeten hebben om deel te nemen aan (en te profiteren van) de economische groei.

Tegenover Het Financieele Dagblad stelde Trade Republic-oprichter Christian Hecker onlangs dat de financiële wereld veel verkeerd heeft gedaan, waardoor het vertrouwen van de mensen in de sector is geschonden. “Beleggen was het speelveld van welvarende mensen. Veel te complex, te duur en te langzaam.” Volgens Hecker bestaat de klantengroep van de Duitse broker voor de helft uit mensen die nog nooit eerder belegden.