Rabobank trekt handen af van beleggingsapp Peaks

06 oktober 2021 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Beleggingsapp Peaks gaat verder zonder zijn belangrijkste geldschieter. Hoewel Rabobank de afgelopen vijf jaar naar verluidt zo’n €27 miljoen investeerde in de app, heeft de bank besloten zijn belang aan Haerlem Capital en Rithmeester te verkopen. De nieuwe investeerders pompen tevens nog eens €5 miljoen in de startup.

De ‘breuk’ tussen de coöperatieve bank en Peaks is deels te verklaren vanuit het verschil in strategische visie. De beleggingsapp wil groeien en Europa in, terwijl Rabobank zich juist in toenemende mate wil focussen op Nederlandse betaalklanten en de internationale zakelijke markt. Tevens zou Rabobank teleurgesteld zijn dat het met Peaks nooit helemaal gelukt is om de massa te bereiken.

Peaks is in 2017 begonnen als platform voor beginnende beleggers. De app onderscheidt zich naar eigen zeggen door beleggen “met wisselgeld” mogelijk te maken. Bij iedere bankafschrijving rondt Peaks het betaalde bedrag af naar boven en gaat het wisselgeld naar een potje waarmee belegd kan worden. Inmiddels maken meer dan 130.000 mensen in Nederland en Duitsland gebruik van de app.

Rabobank trekt handen af van beleggingsapp Peaks

Sterke concurrentie

Het FD schreef in juli al dat de bank het beleggingsplatform in de etalage had gezet. De krant schreef verder dat Rabobank zijn geld op Peaks had gezet, maar er in dezelfde periode meerdere concurrenten doorbraken. Online brokers zoals DeGiro, Bux en eToro zouden allen goedkoper zijn dan Peaks, met een bredere investeringsfocus en hogere flexibiliteit. 

Rabobank had 80% van de aandelen van het fintechbedrijf in bezit, maar verkoopt deze nu dus aan Haerlem Capital en Rithmeester. Welk bedrag er met de uiteindelijke verkoop gemoeid is, wordt niet bekendgemaakt. Al schrijft het FD dat dat het startbod van Rabobank rond de €8,5 miljoen lag. “In het geval Peaks minder dan €4 miljoen opbrengt, dan komt de grens van compensabel verlies in zicht”, aldus FD.