Bankiers maken zich wereldwijd op voor hogere bonussen

13 oktober 2021 Banken.nl 1 min. leestijd

De aantrekkende economie en de toenemende bedrijvigheid zorgen voor een flinke impuls bij zakenbanken wereldwijd. De inkomsten stijgen hoofdzakelijk vanwege een opleving van het aantal fusies en overnames, maar de banken profiteren ook van positieve ontwikkelingen op de aandelenmarkt. Deze ontwikkelingen zorgen mogelijk voor een flinke verhoging van de (jaarlijkse) bonussen die aan topbankiers worden uitgereikt.

Uit cijfers van het Brits-Amerikaanse databedrijf Refinitiv blijkt dat de zakenbanken in de eerste negen maanden van 2021 wereldwijd een recordbedrag van $112,6 miljard ontvingen. In 2020 ging het na driekwart jaar nog om bedrag van $95,9 miljard. Amerikaanse investeringsmaatschappijen zoals Blackstone ($578 miljoen), KKR ($475 miljoen) en Advent International Corp ($421 miljoen) zijn voor het grootste deel verantwoordelijk voor de hoge fees.

Uit de cijfers van Refenitiv komt naar voren dat de toename van de inkomsten vooral te wijten is aan de fusie- en overnamemarkt. In de eerste drie kwartalen van 2021 zijn namelijk in totaal voor $4.300 miljard aan transacties afgerond, 98% meer dan in 2020. Al met al leverde dat 46% meer commissies op voor de zakenbanken. Ook de aandelenmarkt was, onder andere vanwege meerdere beursgangen, een groeiende inkomstenbron.

Global Investment Banking Fees

ING negentiende van EMEA

Het grootste deel van de commissies gaat naar een relatief klein aantal banken. Zo krijgen JP Morgan (8,3%), Goldman Sachs (7,5%) Morgan Stanley (5,8%), Bank of America (5,6%) en Citi (4,5%) gezamenlijk meer dan 30% van de taart. Overigens blijkt uit de cijfers van Refenitiv dat ING met een aandeel van 1,2% op plek negentien staat binnen de EMEA-sector. De grootste bank van Nederland eindigde vorig jaar nog op de achtendertigste plek.