Jeugd zou meeste geld uitgeven aan oplossing woningcrisis

24 september 2021 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Hoe ziet de wereld eruit met kinderen aan het roer? Een interessante vraag waar Visma ons (deels) een antwoord op geeft. En wat blijkt? In een wereld met kinderen aan de macht is er verrassenderwijs geen plaats voor een woningcrisis. 40% van de jongeren vindt betaalbare woningen het belangrijkste thema van dit moment en stelt bereid te zijn om daar het grootste deel van het overheidsbudget aan uit te geven.

HR-dienstverlener Visma | Raet vroeg aan 362 jongeren – in de leeftijdsgroep van vijftien tot en met achttien jaar – hoe zij overheidsgeld zouden uitgeven. Meer budget voor de zorg voor het milieu eindigt daarbij met 29% van de stemmen op de tweede plek. Het duurder maken van vlees en vliegreizen en het goedkoper maken van elektrisch rijden worden daarbij als goede investeringsopties gezien.

Tevens vindt 29% van de jongeren dat er meer geld besteed moet worden aan het goedkoper maken van gezond eten, zoals groente en fruit. Een op de vier jongeren (24%) vindt dat er meer budget besteed moet worden om er voor te zorgen dat Nederland een land is waar iedereen gelijke kansen heeft, ongeacht afkomst, gender of geloof.

Jeugd zou meeste geld uitgeven aan oplossing woningcrisis

Gratis wifi niet populair

Het is veel kinderen een doorn in het oog dat jongeren niet betrokken worden bij het opstellen van de Miljoennota die op Prinsjesdag gepresenteerd wordt. 56% van de ondervraagden ziet daar liefst zo snel mogelijk verandering in. Overigens geeft slechts een op drie (30%) aan daadwerkelijk geïnteresseerd te zijn in wat er in de nota staat. Desondanks stelt het grootste deel (81%) te weten wat Prinsjesdag inhoudt.

Volgens Gerard Schiebroek, algemeen directeur bij Visma | Raet, hebben de plannen die op Prinsjesdag gepresenteerd worden een grote invloed op de maatschappij. “Ook jongeren merken daarvan de effecten. Daarom is het belangrijk dat de kennis over de inhoud en consequenties van de miljoenennota bij hen onder de aandacht komen. Om jongeren hierbij te ondersteunen, organiseren wij elk jaar de Jongeren Miljoenennota-dag waarbij wij op de tweede dinsdag van september een ‘jongeren Miljoenennota’ aan de voorzitter van de Tweede Kamer overhandigen.”

Terugkomend op hoe jongeren het overheidsgeld zouden besteden, blijkt dat de zorgsector relatief weinig prioriteit krijgt. Slechts 20% vindt dat er meer geld moet naar het personeel in de zorg. Ook veiligheid – het opsporen van criminelen (10%) en bescherming tegen hackers (7%) – zou van jongeren niet veel budget ontvangen. Helemaal opvalland is dat slechts 9% van de jongeren zou investeren in overal gratis goede wifi.