Finance professional acht ontwikkeling belangrijker dan salaris

27 juli 2021 Banken.nl 2 min. leestijd

Negen op de tien startende financiële professionals zet liever in op zijn of haar persoonlijke ontwikkeling dan een hoog salaris. Toch krijgen ze in hier in de praktijk onvoldoende ruimte voor. Dat blijkt uit onderzoek van het Nederlandse 5miles – een scale-up die zich richt op het toegankelijk maken van dagelijkse trainingen van vijf minuten op het gebied van analyse-, business en presentatievaardigheden – dat werd gehouden onder 300 finance professionals.

Uit het onderzoek komt verder naar voren dat bijna de helft (46%) van de respondenten meer ruimte wil voor persoonlijke ontwikkeling. Hoewel vier op de tien financials wel de mogelijkheid krijgt om trainingen te volgen, heeft men daar in de praktijk nauwelijks tijd voor. Overigens stonden trainingen op locatie al onder druk vanwege de coronamaatregelen.

Volgens Chris van Voorden, oprichter en CEO van 5miles, zijn bedrijven dan ook op zoek naar nieuwe manieren om hun personeel te motiveren en ontwikkelen, vooral op het gebied van data- en businessvaardigheden. “Werknemers willen deze vaardigheden graag verbeteren omdat ze dagelijks ervaren hoe de wereld aan verandering onderhevig is. Digitalisering en data-skills komen bij elk bedrijf bovenaan de agenda te staan.”

Finance professional vindt ontwikkeling belangrijker dan salaris

Vijf minuten

“Om leren in een corporate omgeving toegankelijk te maken, hebben we een gepersonaliseerde learning tool ontwikkeld”, legt Van Voorden uit. “Professionals leren met een dagelijkse uitdaging in vijf minuten nieuwe vaardigheden. Bovendien is het efficiënter dan een dagenlange cursus, omdat daarbij slechts 20% wordt onthouden van wat er geleerd is. Door oefeningen net wat anders te herhalen, is het leerrendement bij ons significant hoger.”

“En dat is nodig ook”, stelt Van Voorden. “Zeven op de tien financials kende bijvoorbeeld de Excel-formule ‘Verticaal Zoeken’ nog niet toen hij of zij aan de deze baan begon. Dat is opvallend, want het beheersen van deze functie laat zien of je een beginnende of gevorderde Excel-gebruiker bent. Dat is geen ramp, zeventig procent van de professionele skills leert men ‘on the job’. Continue ontwikkeling is dus actueel.”

Lees ook: Lindenhaeghe lanceert inspiratieplatform voor persoonlijke ontwikkeling