Dit is waarom ABN AMRO investeert in de ontwikkeling van blockchain

19 juli 2021 Banken.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

ABN AMRO heeft zijn vizier gericht op de toekomst en investeert in de blockchain-technologie. De Nederlandse bank doet dat met geld, tijd en de nodige energie. De bedrijfsonderdelen binnen ABN AMRO worden nog eens onder de loep genomen en onderzocht. Er zijn namelijk veel verbeteringen mogelijk met behulp van de innovatieve blockchain-technologie.

De bank heeft hiervoor al veel kennis in huis, maar roept ook de hulp in van experts. Daarnaast werkt de ABN AMRO samen met andere innovatieve banken en bedrijven binnen de blockchainindustrie. De financiële wereld staat op het punt om voor eens en altijd te veranderen en hoogstwaarschijnlijk speelt de blockchain daar een grote rol in.

Blockchain technologie is de toekomst

De blockchain-technologie bestaat al een langere tijd, maar wist in 2009 pas echt bekendheid te kweken. De Bitcoin werd in dat jaar gelanceerd en de crypto valuta maakte gebruik van de technologie. Het duurde niet lang voordat de financiële sector door had dat het om een innovatieve verandering ging binnen de sector. Het transactieverkeer kan opnieuw worden uitgevonden en dat wereldwijd. De veranderingen die de blockchain-technologie teweeg kan brengen, die kan je vergelijken met de komst van het internet. De veranderingen worden momenteel al doorgevoerd, maar het gaat langzaam. Voorzichtigheid is geboden, maar de banken moeten ook niet stil blijven staan.

Dit is waarom ABN AMRO investeert in de ontwikkeling van blockchain

De blockchain kan alle transacties wereldwijd veiliger, sneller en efficiënter maken. Een blockchain bestaat uit een enorm netwerk aan sterke computers, welke gezamenlijk een gedecentraliseerd grootboek beheren. Het is voor gebruikers mogelijk om een waarde op te slaan of zelfs over te dragen. Het gaat dan niet per definitie alleen maar om geld, maar ook contracten en diploma’s. Dankzij een zogeheten ‘smart contract’ kunnen alle voorwaarden eenvoudig worden geprogrammeerd. De twee partijen die een smart contract aangaan hoeven dankzij de blockchain dan ook geen derde partij meer in te huren. De assistentie van een notaris bij de overdracht van een woning is dan bijvoorbeeld al niet meer noodzakelijk.

De decentralisatie neemt ook diverse voordelen met zich mee. Het netwerk is uitermate veilig, aangezien het om een groot aantal computers gaat die elkaar kunnen helpen. Mocht een server worden gehackt, dan kunnen de andere onderdelen van netwerk de helpende hand bieden. Een transactie kan direct worden gestopt. De onderdelen van een netwerk noemen wij ook wel ‘nodes’. 

Transactieverwerking

Het grote verschil voor banken is de transactieverwerking. Als iemand een geldbedrag naar een andere rekening stuurt, dan ziet de ontvanger het bedrag normaliter vrijwel direct op zijn rekening verschijnen. Het gaat dan om informatie, want de daadwerkelijke transactie zal op een later moment plaatsvinden. De ontvanger kan het ontvangen bedrag wel al uitgeven. De blockchain-technologie maakt het mogelijk om zowel de informatie als de daadwerkelijke transactie meteen uit te voeren. De banken lopen geen risico meer en de transacties verlopen vele malen sneller.

Wat doet ABN AMRO met de blockchain-technologie?

ABN AMRO is nu al druk bezig om alle onderdelen binnen het bedrijf te controleren. Er zal gekeken worden waar de blockchain-technologie voor verbeteringen kan gaan zorgen. Het gaat dan om de belangrijkste processen binnen het bedrijf, maar ook de producten en aangeboden diensten. ABN AMRO hoopt op die manier alvast een scenario en plan te hebben klaarliggen, zodat het nooit en te nimmer achter de feiten aanloopt. Er zijn al meerdere experimenten uitgevoerd, waaronder in de haven van Rotterdam. ABN AMRO werkt op dit gebied samen met de TU Delft en met IBM. Zodra de financiële sector zal transformeren, dan is ABN AMRO er klaar voor om met zijn tijd mee te gaan.

Blockchain rekening voor select aantal ondernemers

ABN AMRO zal de speciale blockchain-rekeningen in eerste instantie aan een selecte groep klanten toekennen. Het gaat om de klanten die actief zijn op de aandelenbeurs Nxchange. Alle transacties op het platform worden verwerkt met de blockchain-technologie. Het experiment van de bank zal uitwijzen of de blockchain-rekening verder kan worden uitgerold. Het is door de rekening niet langer meer nodig om aandelen te stallen bij derden. Dat scheelt niet alleen kosten, maar het is ook een stuk makkelijker. Naast aandelen moet de technologie ook veranderingen teweeg gaan brengen binnen de vastgoed en andere markten. 

Lees ook: Blockchain als vaccin tegen computervirussen