Aantal open banking platformen groeit het snelst in Europa

06 juli 2021 Banken.nl 3 min. leestijd

Open banking platformen maken op wereldschaal een snelle groei door. Banken en andere financiële instellingen maken steeds vaker gebruik van hun diensten.

Het Open Banking API’s State of the Market Report 2020, dat wordt gesponsord door Axway, heeft onderzocht hoe toonaangevende banken zich hebben geëvolueerd naar open banking platformen om nieuwe markten aan te boren en nieuwe verdienmodellen te creëren.

Europa loopt voorop

Het rapport stelt dat Application Programming Services (API’s) aanvankelijk werden gezien als een technische toepassing, waarna ze vervolgens een wettelijke vereiste werden. Nu worden API’s eindelijk erkend als een zakelijke kans om nieuwe verdienmodellen te creëren, waarbij de belangrijkste onderdelen allemaal op hun plaats vallen.

Global open banking platforms and products

Het rapport komt met een aantal belangrijke conclusies. Een daarvan is de constatering dat open banking platformen wereldwijd een significante groei doormaken. Wereldwijd waren tegen het einde van vorig jaar 563 open banking platforms en 3496 producten die gebruik maken van een API (zoals betaaldiensten en producten die inzicht geven in rekeninginformatie). Mondiaal gezien zijn er echter grote verschillen.  Uit onderstaande grafieken blijkt dat vooral Europa en Zuidoost-Azië voorop lopen bij het gebruik van API-producten.

Global Open Banking Trends 2018 - 2020

Het rapport concludeert daarnaast dat API-producten zorgen voor een uitbreiding van het totale eco-systeem van de banken. Onderstaande grafiek laat de diversiteit van API-producten zien in Europa en Scandinavië. Opvallend is daarbij de dominantie van betaal- en rekeninginformatie functies. De onderzoekers zien ook dat banken op zoek zijn naar andere wegen om nieuwe bedrijfsmodellen te creëren. Hierbij wordt bijvoorbeeld gedacht aan samenwerking met fintech en banking-as-a-service diensten. Uit het rapport blijkt verder onder meer dat banken de potentie zien van de andere mogelijkheden die API’s bieden, maar dat ze (vooralsnog) vooral focussen op functies die nieuwe klanten aanbrengen.

OPEN BANKING APIs IN EUROPE & SCANDINAVIA BY PRODUCT CATEGORY, Q4 2020

Een andere belangrijke conclusie van het rapport is dat banken hun indirecte en directe inkomsten zien stijgen door open banking.

Om het volledige rapport te lezen kunt u het hier downloaden. Het rapport is voorzien van een voorwoord van Eyal Sivan, Head of Open Banking bij Axway. Axway is een softwarebedrijf dat bedrijven en overheden helpt om digitaal te transformeren. Axway stelt dat API’s een belangrijke methode zijn om de waarde van bedrijfssystemen te ontsluiten en systemen realtime met elkaar te laten communiceren.