Knab: 'Verplichte pensioenregeling onpopulair bij zzp'ers'

23 juni 2021 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Bijna driekwart van de zzp’ers ziet niks in de verplichte pensioenregeling, die namens GroenLinks, PvdA en SP op de onderhandeltafel in Den Haag ligt. Desondanks heeft bijna de helft (48%) van de Nederlandse zzp’ers hun pensioen nog niet geregeld. Vooral zzp’ers in de culturele sector (70%) zijn nauwelijks met hun oude dag bezig. Dit en meer blijkt uit onderzoek van Knab onder 2.500 Nederlandse zzp’ers.

Ook in de horeca, persoonlijke dienstverlening (beide 61%) en detailhandel (60%) hebben relatief veel zzp’ers hun pensioen nog niet geregeld. Binnen de zakelijke dienstverlening bouwen zzp’ers relatief vaak een pensioenvermogen op, van hen is 40% hier nog niet mee begonnen.

Uit de analyse komt tevens naar voren dat vooral startende zzp’ers weinig bezig zijn met hun pensioen. Zes op de tien zzp’s die korter dan twee jaar ondernemen, bouwt nog geen kapitaal op voor later. Bij zzp’ers die al meer dan vijf jaar bezig zijn is dat 43%.

Knab: 'Verplichte pensioenregeling onpopulair bij zzp'ers'

Geen vertrouwen in pensioenaanbieders

“Starters zeggen vooral nog niks voor hun pensioen te hebben geregeld omdat ze te weinig inkomsten, nog deels in loondienst zijn of omdat ze er gewoon nog niet aan zijn toegekomen”, schrijven de onderzoekers van Knab. “Ervaren ondernemers geven vaak als reden dat ze te weinig geld overhouden om het weg te zetten. Andere veel genoemde argumenten zijn dat ze pensioenaanbieders niet vertrouwen of zichzelf te oud vinden om het nog te regelen.”

Al met al zit 72% van de zzp’ers niet te wachten op de verplichte pensioenregeling. Een groot deel van de ondernemers beargumenteert dat men juist zzp’er is geworden om dit soort zaken zelf te regelen. “Daarnaast vrezen veel zzp’ers dat een regeling vanuit de overheid te algemeen is en daardoor niet de voordeligste oplossing voor hun specifieke situatie”, concluderen de onderzoekers.