RBS topman wilde afzien van overname ABN AMRO

02 juni 2014 Banken.nl 1 min. leestijd
Profielen

Voormalig Royal Bank of Scotland (RBS) CEO, Fred Goodwin, probeerde zich op het laatste moment terug te trekken uit de deal om ABN AMRO over te nemen. Dat wordt vermeld in een nieuw boek van de Britse journalist Ian Fraser over de ineenstorting van de Schotse bank.

De overname van ABN AMRO in 2007 door RBS, Fortis en Santander bleek voor RBS tijdens de financiële crisis bijna een fatale keuze. De bank moest met een kapitaalinjectie van €53 miljard overeind worden gehouden met geld van de Britse belastingbetalers.

RBS

In het boek staat beschreven dat Goodwin overnamepartner Santander tot twee keer toe geprobeerd heeft te overtuigen om de overname af te blazen. Goodwin wilde afzien van de overname nadat ABN AMRO haar onderdeel LaSalle van de hand deed.

Santander was echter vast beraden om de Latijns-Amerikaanse en Italiaanse dochterondernemingen (Banco Real en Banca Antonveneta) van ABN AMRO overnemen. De Santander-topman dreigde zelfs met een rechtszaak als Goodwin opnieuw wilde onderhandelen.

In 2009 trad Goodwin af als CEO van RBS.