Kopen van cryptocurrencies in een dip. Wel of niet doen?

10 juni 2021 Banken.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Wanneer het gaat om cryptocurrencies hoor je vaak dat mensen zeggen ‘koop de dip’. Ze bedoelen hiermee dat je het beste munten zoals Bitcoin, DogeCoin, Cardano of Ethereum kunt kopen als ze een flinke daling hebben gemaakt. In de hoop dat ze daarna weer stijgen.

Maar als dan de cijfers ver in het rood staan voelt het onnatuurlijk aan om de munten aan te schaffen. Daarnaast weet je ook niet zeker of de bodem van de dip al is bereikt, of zou de munt nog meer kunnen zakken? Dat weet natuurlijk niemand. Je kunt de historie van een cryptomunt bekijken om te zien wat de munt in het verleden heeft gedaan.

Maar de dips en hoogtepunten geven geen garantie voor de toekomst. Het kan zomaar zijn dat de top eenmalig is geweest. Toch kan dit je wel inzicht bieden en kun je op basis van de historie een schatting maken of het slim is om de munt in een dip aan te kopen.

Kopen van cryptocurrencies in een dip. Wel of niet doen?

Zorg ervoor dat je geen last krijgt van het verschijnsel FOMO, de fear of missing out. Veel mensen gaan namelijk cryptomunten kopen als deze op een hoogtepunt staan, omdat ze de boot niet willen missen. Maar het kan dan zijn dat de munt daarna niet nog verder gaat stijgen, waardoor je eigenlijk nauwelijks of geen winst maakt.

Bitcoin als voorbeeld

Doordat je nooit weet wat er kan gebeuren en de munten zomaar ineens kunnen stijgen of zakken wordt het investeren in cryptomunten door sommigen als erg riskant gezien. Er zijn verhalen over mensen die succesvol waren en op het juiste moment begonnen met investeren. Maar er zijn ook verhalen van mensen die hun gehele inzet hebben verloren.

Dit laat de Bitcoin goed zien. Op het startpunt van de Bitcoin in 2015 was 1 Bitcoin 307 euro waard. Na vijf jaar is de Bitcoin bijna 30 keer meer waard geworden. Als je de munt had aangehouden. Want in de tussentijd is er ook een grote dip geweest. Na het startpunt begon de Bitcoin aan een flinke stijging, waardoor de Bitcoin in 2017 16.720 euro waard was. Hierna volgende er een flinke dip en vloog de koers naar beneden tot 2.987 euro. Sommige mensen hadden ingekocht tijdens de stijging en verloren daardoor flink veel geld.

Investeren in cryptocurrency

Het investeren in cryptocurrencies gedurende een dip kan gunstig uitpakken of tegenvallen. Ga je cryptomunten aankopen, dan is het slim om van te voren te bedenken hoeveel geld je wilt gaan investeren en in welke munten. Het is slim om je inleg te verspreiden. Wanneer een munt dan toch nog verder daalt, ben je niet gelijk al je inleg kwijt. De cryptomarkt wordt namelijk als een volatiele makrt gezien en de koers kan elk moment stijgen of dalen.

Als je je hiervan bewust bent zal je ook niet snel in paniek raken als de koers ineens als een baksteen zakt. Het is dan namelijk niet het moment om te verkopen, maar juist om te kopen. Weet wel dat correcties soms enkele minuten of uren kunnen duren, soms zelfs wel weken. Wil je gaan investeren in cryptocurrencies dan kun je de munten aanschaffen bij een broker zoal Binance, Kraken of Litebit.

Het kiezen van een geschikte broker is mede afhankelijk van de cryptocurrency die je wilt aanschaffen. Zo zijn sommige munten niet bij elke broker beschikbaar. Daarnaast verschillen de brokers van elkaar in gebruikersgemak, veiligheid en het aantal beschikbare munten en de kosten die je betaalt voor het uitvoeren van een aan- of verkoop. Ga je investeren in crypto’s dan is het belangrijk dat je je hoofd koel houdt en je niet laat leiden door emoties.

Lees ook
:
Oekraïne en Zweden beschikken over Europa's 'beste' digitale valuta
Wordt cryptocurrency de toekomst van het nieuwe geld?