Anneka Treon: 'In plaats van stukken op het schaakbord heb je nu te maken met mensen'

08 juni 2021 Banken.nl 6 min. leestijd
Meer nieuws over

In zijn Leaders in Finance-podcast gaat Jeroen Broekema in gesprek met kopstukken uit de financiële sector. Deze keer: Anneka Treon van Van Lanschot Kempen. In het interview komt de analytische geest van Treon menigmaal naar voren. Ze spreekt vrijuit over haar opmerkelijke achtergrond, haar passie voor de financiële wereld, haar schaakverleden en haar leven in Nederland.

Anneka Treon (34) is hoofd Competence Center bij Van Lanschot Kempen, waar ze al 13 jaar in verschillende functies werkzaam is. Voorafgaand aan haar tijd in Nederland deed ze veel ervaring op bij diverse financiële dienstverleners, zoals Citi, KPMG, Rothschild en Goldman Sachs. Treon werd geboren in Londen, waar ze het onder meer – tot driemaal toe – tot schaakkampioen van het Verenigd Koninkrijk wist te schoppen.

Zo’n 13 jaar geleden verhuisde Treon vanwege een relatie naar Nederland en tegenwoordig is ze woonachtig in Amsterdam met haar man en drie kinderen. De overstap naar Nederland was voor haar “quite schocking”, zoals ze vermakelijk vertelt. “Ik zag mensen fietsen met een glimlach op hun gezicht. Ik heb in Londen nog nooit iemand zien fietsen met een glimlach op zijn of haar gezicht. Er valt daar niets te glimlachen; het regent en als je niet oppast word je overreden door een dubbeldekker.”

Anneka Treon, hoofd Competence Center bij Van Lanschot Kempen

Fascinatie

Bij Van Lanschot Kempen is Treon verantwoordelijk voor het Competence Center, dat volgens haar een belangrijke rol speelt op het snijvlak van de institutionele kant en de private kant van de financiële wereld. “Ik denk dat we steeds beter begrijpen hoe we daadwerkelijk de doelen van individuele mensen kunnen bereiken. Hetzelfde geldt voor de institutionele kant, omdat ik geloof dat de prikkels die gepaard gaan met institutioneel asset management ook aan het veranderen zijn.”

Treon raakte al op jonge leeftijd geïnteresseerd in de financiële wereld. Ze vertelt dat ze gefascineerd was door de complexiteit die erbij hoort. “Omdat ik die speciale taal, dat jargon hoorde en vanwege mijn analytische geest, dacht ik: ‘Laat ik gaan proberen dat te begrijpen.’ Ik ben altijd gefascineerd geweest door analyseren, of het nu ging om schaken, om mindmapping of gewoon de menselijke geest begrijpen.”

Daarnaast is ze gefascineerd door de risico’s van de enorme sommen geld die rondgaan zonder directe betrokkenheid van mensen. In het gesprek met Broekema weidt ze er lang en breed – lees: interessant – over uit en komt tot de conclusie dat er een enorme verandering in benadering kan plaatsvinden als de kopers van exchange-traded funds (ETF’s) zelf meer in de ‘driving seat’ plaatsnemen.

“Er is een verschuiving van rollen gaande tussen marktdeelnemers en bankiers. Zij ‘runden de show’ als het ware, en dan nu, met de ETF’s worden mensen gedwongen beter na te denken." (Luister voor de uitgebreide en interessante uitleg van Treon naar de podcast.)

Analytisch denken

Haar vermogen tot analytisch denken kwam in Treons vroege jeugd al naar voren toen ze zich, na het zien van een video over schaken, voor dit edele bordspel begon te interesseren. “Ik hield vooral van de combinatie van extreem analyseren, vooruitdenken en strategisch zijn én tegelijkertijd de persoon aan de andere kant van het bord te begrijpen en erkennen.”

Vroegere vrienden van Treon vonden haar een beetje “nuts”, zo vertelt ze. Ze vond zichzelf ook “a little bit nerdy” en met haar grote brilleglazen paste ze naar eigen zeggen “precies in het plaatje”. Zelf vond ze het geen probleem dat anderen grappen over haar maakten. “Ik lachte gewoon mee en het was oké.” Haar leven werd er wel door bepaald, vanwege de vele toernooien die ieder weekend werden gehouden. “Er is niet veel ruimte voor een leven op vrijdagavond als je op zaterdagochtend om negen uur kant en klaar moet zitten en scherp moet zijn op het schaakbord.”

“Het was gewoon fantastisch, de totale meritocratie, alles is mogelijk, de juiste mindset, creativiteit. Dus ik ben gebleven.”

Uiteindelijk wist Treon drie keer op rij schaakkampioen van het Verenigd Koninkrijk te worden. Op een gegeven moment, toen ze klaar was voor de ‘next level’ en ze zich helemaal moest toeleggen op het memoriseren van openingen, vond ze het genoeg geweest. “Op dat moment vond ik dat het tijd was om mezelf te verdiepen in de financiële markten. Ik besefte dat het niet per se schaken moest zijn, maar dat er andere wegen zijn om te ontdekken hoe je vooruitkomt.”

Over Broekema’s vraag of ze haar ideeën of strategieën uit haar schaaktijd ook gebruikt in haar huidige werk, hoeft Treon niet lang na te denken: “Definitely.” Ze legt uit dat het voor 100% van toegevoegde waarde is en dat je vaak dezelfde vragen kunt stellen: “Hoe breng je structuur aan in alle inkomende informatie? Wat is de omvang? Hoe kun je het valideren? Hoe kun je slim genoeg zijn om je ideeën vorm te geven bij de volgende zet? Het komt vaak neer op hetzelfde: in plaats van houten stukken op het schaakbord heb je nu te maken met mensen.”

Klassieke directheid

Haar leven in Nederland bevalt haar prima, al heeft ze uiteraard wel moeten wennen. Haar werk bij Van Lanschot Kempen kwam op haar pad en het feit dat ze al 13 jaar werkzaam is voor het bedrijf, zegt volgens haar genoeg. “Het was gewoon fantastisch, de totale meritocratie, alles is mogelijk, de juiste mindset, creativiteit. Dus ik ben gebleven.”

Treon kan inmiddels dan ook haarfijn aangeven waar de cultuurverschillen liggen tussen het Verenigd Koninkrijk en Nederland. Dat zijn er volgens haar best veel, als je in ogenschouw neemt dat de landen slechts 40 minuten vliegen uit elkaar liggen. Het belangrijkste verschil volgens haar: “De manier waarop Nederlanders met elkaar communiceren, de klassieke directheid waar iedereen het over heeft.”

Broekema heeft ook nog een interessante teaser voor Treon. Hij vraagt haar of Nederland internationaal een rol van betekenis kan spelen in de financiële dienstverlening, of dat het altijd achter steden zoals Londen of New York blijft.

Treon heeft daar een duidelijke mening over en geeft een uitgebreid antwoord. In het kort komt het er op neer dat ze Nederland een belangrijke rol toedicht. “Er zijn op het ogenblik een aantal zaken aan de gang in Nederland die het hele financiële systeem een plek geven met een enorme competitieve potentie. Alle ingrediënten zijn aanwezig om van deze plek een heel belangrijke financiële locatie te maken.”

Tot slot heeft ze nog een tip voor (jonge) Nederlanders in het algemeen. “Ik denk dat het goed zou zijn om jonge mensen meer bloot te stellen aan een competitiegevoel. Probeer een stageplek te krijgen bij competitieve bedrijven.” Ze denkt dat het belangrijk is omdat Nederland in rap tempo aan het internationaliseren is. Treon besluit: “Ik zou mijn kinderen zeker aanmoedigen om zoiets te doen, al was het alleen maar om de ‘bigger picture mindset’”.