Nieuwe Fintech Salarise schudt leningenmarkt particulieren op

27 mei 2021 Banken.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Onlangs werd het nieuwe fintech platform Salarise gelanceerd. Het platform wil werknemers - via hun werkgevers - de mogelijkheid bieden leningen over te sluiten tegen aantrekkelijke voorwaarden.

Het initiatief is bedacht door Kalo Bagijn, medeoprichter van BinckBank en Brand New Day, vanuit het idee dat de rente lager kan doordat het platform rechtstreeks inzicht krijgt in de salarisstrook en het exacte moment van salarisuitbetaling. Hierdoor ontstaat meer zekerheid over rentebetaling en aflossing.

Financieel fitter

Volgens het platform zijn werknemers met financiële zorgen een probleem voor de maatschappij. Doorgaans zitten ze niet goed in hun vel, zijn vaker ziek en presteren minder. Volgens het Nibud zadelt een werknemer met (problematische) schulden zijn werkgever gemiddeld met zo’n €13.000 euro aan kosten op, onder meer voor uitvoering van loonbeslag. Ongeveer 400.000 personen hebben hiermee te maken, waarmee het naar schatting een jaarlijkse kostenpost van €5,2 miljard betreft.

Werknemers met financiële vragen hebben vaak geen idee of het mogelijk is bij de werkgever aan te kloppen voor hulp. Aan de andere kant weten werkgevers niet dat gemiddeld 15% van de medewerkers financiële problemen heeft. Met de inzet van Salarise kunnen werkgevers hun werknemers helpen in financieel opzicht fitter te worden.
Nieuwe Fintech Salarise schudt leningenmarkt particulieren op

Lagere rentevergoeding

Met toestemming van de werknemer die een lening wil oversluiten krijgt Salarise - door gebruik te maken van een koppeling met HR-software van de werkgever – inzicht in zijn salarisstrook en het exacte moment van salarisuitbetaling. Door transparantie over het salaris, de aard en de looptijd van het contract, kan Salarise de bestaande lening verstrekken tegen een lagere rentevergoeding. Dit kan, volgens het platform, honderden euro’s per jaar schelen.

Bagijn is van mening dat mensen momenteel te veel voor leningen betalen terwijl spaargeld op de bank niets oplevert. “Daarom besloten we daar een oplossing voor te ontwikkelen. Met BinckBank braken we de kosten voor beleggingen open, met Brand New Day de markt voor verzekeringen en pensioenen. En met Salarise gaat de bijl aan de wortel van torenhoge marges op persoonlijke leningen en consumentenkredieten.”

Claire Dussenbroek, CCO van Salarise, benadrukt dat het een win-win situatie is. “De werknemer heeft lagere lasten en daardoor geen financiële zorgen en de werkgever heeft fitter en daarmee blijer personeel.”

Met het oversluiten van dure leningen mikt Salarise op ruim de helft van de Nederlanders, die een verplichting heeft in de vorm van een lening, persoonlijk krediet of aankoopkrediet. Uit onderzoek van Geldfit.nl blijkt dat vijf miljoen mensen geen spaargeld hebben om onverwachte kosten op te vangen. Deze doelgroep is zeer geholpen met een lagere rente.

Daarnaast zijn werknemers die geen financiële zorgen hebben welkom bij Salarise. Elke werknemer die graag goedkoper uit wil zijn krijgt de kans om zijn salarisstrook te ‘salariseren’, aldus Salarise.