Groen licht voor proef behoud van geldautomaat in dorp

28 mei 2014 Banken.nl 1 min. leestijd
Meer nieuws over

Maandag heeft de Autoriteit Consument en Markt (ACM) groen licht gegeven voor een proef waarbij banken onderling afspraken gaan maken over de spreiding en kosten van geldautomaten in Nederland. Op deze manier willen banken geldautomaten in de minder dichtbevolkte gebieden, zoals in kleine dorpen, behouden dan wel terug laten keren.

Verdwijnen van geldautomaten in dorpen

Het is een trend die al enige tijd gaande is. Door de razendsnelle opkomst van mobiel bankieren en doordat pinbetalingen steeds meer de functie van contant geld overnemen wordt ‘geld uit de muur trekken’ steeds minder gangbaar. Daarnaast stijgen de kosten voor het exploiteren van een geldautomaat, mede doordat steeds strengere beveiligingseisen worden gesteld aan de locaties waar de geldautomaten staan. Gevolg is dat geldautomaten met name in dorpskernen verdwijnen.

Einde van hedendaagse geldautomaat in zicht

Uit onderzoek van het Maatschappelijk Overleg Betaalverkeer (MOB) blijkt dat het percentage Nederlanders met een geldautomaat in een straal van vijf kilometer van hun woning is gedaald van 99,65 naar 99,59. Het CDA riep het kabinet eerder deze week op om er bij banken op aan te dringen om geldautomaten niet langer uit dunbevolkte gebieden te verwijderen.

Gerelateerde berichten

Gezamenlijke proef terugkeer geldautomaten in dorpen